Ook Eerste Kamer voor fusie Heerhugowaard en Langedijk, geen beletselen meer in Den Haag

Heerhugowaard en Langedijk mogen wat de Eerste Kamer betreft fuseren.

Heerhugowaard en Langedijk mogen wat de Eerste Kamer betreft fuseren.© Archieffoto

De fusie van Heerhugowaard en Langedijk kan wat de Eerste Kamer betreft doorgang vinden. Er komt geen referendum over de toekomst van Sint Pancras.

De fusie van Heerhugowaard en Langedijk kan wat de Eerste Kamer betreft doorgang vinden. Er komt geen referendum over de toekomst van Sint Pancras.© Archieffoto

1 / 2
Henk-Jan den Ouden
Den Haag

De Eerste Kamer heeft gisteren in grote meerderheid ingestemd met de fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. Vanuit Den Haag zijn er nu geen beletselen meer voor de fusie, die per 1 januari zal worden doorgevoerd.

Eerst had PVV-Kamerlid Van Hattem nog een voorstel ingediend om eerst een referendum te houden onder de inwoners van alle bij de fusie betrokken gemeenten. Dat werd echter alleen gesteund door de Forum voor Democratie, de fracties Nanninga en Otten en de Partij voor de Dieren. Er komt dus geen referendum voor een eventuele overstap van het dorp Sint Pancras naar Alkmaar.

Toen het referendum was afgewezen, werd de fusie zelf in stemming gebracht. PVV, FvD, de fractie Nanninga en de Partij voor de Dieren waren tegen. De andere partijen zorgen samen echter voor een ruime driekwart meerderheid in de Eerste Kamer voor de fusie.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen