Messentrekker moet langer in tbs-kliniek blijven. Man (44) staat wel op wachtlijst voor overplaatsing naar een reguliere afdeling

Casper Duin
Wieringerwerf

De nu 44-jarige man, die op 16 juli 2000 zonder enige aanleiding iemand in Wieringerwerf met een mes in de nek heeft gestoken, moet van de Alkmaarse rechtbank nog ten minste een jaar in een tbs-kliniek verblijven.

De man lijdt aan paranoïde schizofrenie, kreeg wegens poging tot doodslag eerder een jaar gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging opgelegd en wordt al sinds 2001 behandeld.

Vorig jaar deed de rechtbank Noord-Holland een dringend appèl op de tbs-kliniek om de mogelijkheden tot interne overplaatsing van de man nogmaals serieus te onderzoeken. Die overplaatsing lijkt naar een reguliere afdeling voor patiënten met een psychotische stoornis, die zich op het terrein van de kliniek bevindt, zit in het vat. De 44-jarige tbs’er staat sinds april op de wachtlijst, die maximaal een jaar duurt.

Tijdens het verblijf op de reguliere afdeling kan vervolgens worden toegewerkt naar beëindiging van de maatregel. De rechtbank Noord-Holland besloot deze week om in ieder geval de terbeschikkingstelling met een jaar te verlengen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.