Niet maaien, maar zaaien
Het is niet de bedoeling dat het gras twee kontjes hoog wordt; beter is het om het gras uit de berm te halen, en bloemetjes erin.
Dat is de conclusie uit de reacties van de respondenten op de wekelijkse stelling.‘Liever weelderige bermen die goed zijn voor insecten dan alles kort gemaaid, 111 personen, waaronder Pieter de Jong uit Enkhuizen, plaatsgenoot Walter van Dam en familie Mol uit Bovenkarspel hebben hierop een voorstem uitgebracht.
Biodiversiteit
Ook Douwe Greydanus uit Andijk stemde voor, maar brengt het advies om het gras uit de berm te halen. Hij schrijft: ,,Als er alleen gras staat, kun je dat gewoon wegmaaien. Maar als er bloemen en kruiden staan, moeten deze blijven staan. Haal het gras uit de berm en zaai deze in met laag groeiend bloemmengsel. Dan hoeft er niet meer gemaaid te worden omdat het opschietende gras het zicht zou ontnemen.” Verder noemt deze respondent dit een simpele oplossing die leidt tot het genieten van insecten en de mens.”
Mart van den Engh uit Zwaag is in gemeente Hoorn erbij betrokken om de biodiversiteit te bevorderen. ,,We hebben toestemming om in een voormalige fruitboomgaard zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten om de biodiversiteit te late toenemen. ,,Hiertoe wordt er onder andere niet gemaaid. Het is opzienbarend hoe de natuur het weer overneemt van de gereguleerde aanpak door de mens. Prachtig.”
Blij voor de bij
Veel voorstanders van de stemmers geeft aan dat niet meer maaien noodzakelijks is voor het milieu, mens en dier: blije bijen. Voorstander Tiny Kluft uit Hoorn vindt bermen met kleuren een prachtig gezicht en ,,geweldig voor alle beestjes. Laten staan dus.”
Van Hermien Cossee Wuit Wervershoof is niet maaien goed voor insecten. ,,Met name voor de bijen, die alles weer bestuiven.” Toch vindt zij veiligheid belangrijk en mag er in bepaalde bochten in de weg wel gemaaid worden.”
Dilemma
Veiligheid of insecten. Bert Putters, een van de 62 tegenstanders, uit Hsem kiest het eerste en is het om die reden oneens met de stelling. Volgens M. Jorritsma uit Enkhuizen is een groot deel van het wandelgebied in de regio vrijwel onbegaanbaar geworden door het hoge groen (lees: brandnetels en grasaren) en schrijft verder: ,,Het verhaal over ecologisch groenbeheer en bezuinigingen is wel bekend. Maar laat dat beleid niet ten koste gaan van de veiligheid.” Weelderige bermen? Volgens Maria Karsten uit Zwaag staan er voornamelijk brandnetels in de berm. ,,Er staan voornamelijk brandnetels. Niet zo fijn als je met je blote benen en sandalen er in terecht komt tijdens het fietsen.” Plaatsgenoot Lia van de Ven vindt het opgeschoten groen gevaarlijk. ,,Je kunt de weg en de sloten niet goed meer zien. De honden poepen op de wandelpaden omdat ze het gras niet meer op kunnen. Het ziet er niet uit. Stop met deze, zogenaamd voor de beestjes gecreëerde woestenij. Het is gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel.”