’Björn Kuipers die de brutale Messi de les leest: het wordt allemaal een beetje te veel, dat gedweep met die scheidsrechters’ | EK-column

© Foto EPA

Hein ten Berge

Het oranje succes houdt nog even aan dit EK. Waarschijnlijk zelfs tot en met de finale. Wat een weelde. Dat zijn we niet gewend.

Scheidsrechter Danny Makkelie kreeg de halve finale tussen Engeland en Denemarken toegewezen en Björn Kuipers schijnt zelfs de finale te fluiten. Twee keer Hollands glorie bij de laatste drie wedstrijden, het kan niet op.

Na het EK zullen de praatprogramma’s elkaar de tent uit vechten om Kuipers - ’de succesvolle supermarkteigenaar uit Oldenzaal’ - aan tafel te krijgen. ’Hoe hou je al die sterren toch in het gareel, Björn?’

Er bestaan documentaires waarin ’Team Kuipers’ schittert. Zoals ’Man in the Middle’ waarin Kuipers de brutale Messi de les leest. Wie denkt die kleine snotneus wel wie hij is? Man in the Middle, die titel zegt genoeg. De voetballer figureert. Het wachten is op een speelfilm. Van supermarkt tot Wembley, zoiets.

Het wordt allemaal een beetje te veel, dat gedweep met die scheidsrechters. Een scheidsrechter heeft goed gefloten wanneer hij niet is opgevallen, heette het vroeger. De scheids had niet eens een naam. Hij werd zelfs officieel als ’dood element’ gezien.

Maar goed, voor Makkelie en Kuipers is het natuurlijk prachtig. Als je op een dag besluit om scheidsrechter te worden dan zijn dit de wedstrijden waar je van droomt. Het succes is hen volledig gegund. Maar toch voelt het ietwat ongemakkelijk. Om nu te gaan juichen voor de buis bij een juiste beslissing...

En hoe gaat dat straks op vakantie? Worden wij door wildvreemden op onze schouders geslagen omdat we uit ’het land van Kuipers’ komen? ’Kojpers, Kojpers! Molto bene, muy bien’, van dat werk. En dat je dan vriendelijk terug knikt. Is toch wat anders dan ’Holland, Holland! Frenkie, Memphis’, waarop we voor het EK stiekem hadden gehoopt. Maar ja, dan hadden we maar Europees kampioen moeten worden.

6605346a-df33-11eb-bfef-0218eaf05005.pdf

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen