30-jarige man aangehouden in Zaandijk voor phishing; verdachte heeft ruim 4 ton weten af te troggelen door te reageren op Marktplaats-advertenties

Internetredactie
ZAANDIJK

Een 30-jarige man is vorige week opgepakt in Zaandijk op verdenking van phishing. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het online oplichten van tientallen slachtoffers voor in totaal meer dan vier ton.

De bal kwam aan het rollen toen een slachtoffer zich een jaar geleden had gemeld bij de politie. Hem was circa 160.000 euro afgetroggeld nadat hij op een neplink had geklikt van de oplichter. Die had gereageerd op zijn Marktplaats-advertentie en heeft via whatsapp een link gestuurd die lijkt op de gelijk-oversteken-link van Marktplaats.

De verdachte kreeg daardoor toegang tot de bankomgeving van het slachtoffer. Hij heeft een nieuwe bankpas laten opsturen en heeft vervolgens de pas flink misbruikt, met als gevolg het verlies van tienduizenden euro’s van het slachtoffer.

Het politieonderzoek heeft naar de 30-jarige verdachte geleid, een Amsterdammer die een pand had in Zaandijk. Daar is hij dinsdag 29 juni opgepakt. In het pand heeft de politie een grote hoeveelheid merkkleding, auto, gegevensdragers en een vuurwapen aangetroffen.

Tijdens het onderzoek stuitte de politie op 67 aangiftes met een gezamenlijke schade van ruim 4 ton. De politie heeft voortijdig contact opgenomen met 21 potentiele slachtoffer en zo schade weten te voorkomen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.