Bewegend Verleden: jubelend welkom voor burgemeester die begrip werd in Alkmaar, 1948 [video]

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de inhuldiging van een nieuwe burgemeester in Alkmaar die een stempel op de stad zou drukken.

In de zomer van 1948 stond de Alkmaarsche Courant bol van de artikelen over de nieuwe burgemeester van Alkmaar die op de eerste juni van dat jaar werd geïnstalleerd: burgemeester Wytema. Nog steeds een begrip in de geschiedenis van stad.

Jaap Wytema, verzetsheld in de oorlog, was bekwaam bestuurder en hij zou gedurende zijn hele carrière vele invloedrijke functies bekleden. Hij heeft enorm veel betekend voor het welvaren van onze Kaasstad en haar wijde omgeving.

Eén van de voorbeelden daarvan was de ontwikkeling van internationale betrekkingen en de totstandbrenging van de stedenbanden met het Franse Troyes en het Duitse Darmstadt. Helemaal in de geest van die tijd. Maar ook het grootse feest van 700 jaar stad in 1954 was een hoogtepunt in zijn Alkmaarse loopbaan.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Aan het begin van “de Zegetocht” inspecteren de nieuwe burgemeester Wytema en zijn echtgenote het Alkmaarse Brandweercorps dat keurig staat opgesteld op het Stationsplein.

Brandweerwagens rijden mee in de optocht.

Lees ook: Alkmaarsche Courant, 2 juni 1948: Jubelend welkom aan nieuwe burgemeester

Van de dag van zijn aantreden, noem het gerust inhuldiging, is een mooie film gemaakt. Vanaf het Stationsplein wordt in open koets een rondrit door de stad gemaakt. Vanaf de trappen van het stadhuis worden de Alkmaarders toegesproken en trekt een mooie optocht aan hem voorbij. Overal waar hij verschijnt heeft hij zijn echtgenote aan zijn zij; een echte first-lady!

Onbekend is wie de film heeft gemaakt, maar het sterke vermoeden bestaat dat het een lid van de Alkmaarse brandweer is geweest.

(Tekst gaat door onder de video)

Wytema komt uit de agrarische gemeente Beilen in Drenthe en zegt, tijdens zijn installatiebijeenkomst in de raadzaal, overeenkomsten te zien met Alkmaar. De kersverse burgemeester laat in zijn redevoering niets los over zijn toekomstplannen met de stad. Snel zal blijken dat hij een bekwaam - maar wel 'regentesk' - bestuurder is.

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Wytema.© Archief

De nieuwe burgemeester presteert het om tijdens zijn eerste raadsvergadering op 17 juni 1948, in één uur, 28 agendapunten te behandelen. Die snelheid is nieuw voor Alkmaar. Belangrijkste eerste besluit onder het bewind van Wytema is de ondertunneling van de spoorlijn, die de Bergerweg kruist.

Het besluit is snel genomen, maar de uitvoering van het plan duurt nog jaren. Vooral de NS zal spelbreker blijken te zijn. Voor Wytema is zijn eerste wederopbouwproject in Alkmaar, ook gelijk het langst lopende. Zomer 1956, acht jaar na het raadsbesluit, is de tunnel pas klaar.

Wytema zou maar liefst 22 jaren burgemeester blijven. Velen herinneren hem zich nog goed. In de stad is een straat naar hem vernoemd.

(Een deel van de informatie komt uit de Alkmaarsche Courant van 2005)

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Het lekkende voetgangerstunneltje in de Bergerweg, onder de spoorlijn, moet een autotunnel worden. Wytema's eerste wederopbouwproject.© Archief

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.