Hollands Kroon op de nationale kaart met twee waterstofprojecten. ’Al langer bezig om productie groene waterstof op gang te krijgen’

Een elektrolyser kan klein of wat groter zijn zoals in dit gebouw.

Een elektrolyser kan klein of wat groter zijn zoals in dit gebouw.© Foto Elektroland

Arie Booy
Breezand

Hollands Kroon staat op de nationale waterstofkaart. Twee projecten in de gemeente worden genoemd in een nieuw rapport dat TNO heeft gemaakt over deze energiebron.

De nota ’Elektrolysers, kansen voor de Nederlandse maakindustrie’ is via de bewindsvrouw van economische zaken naar het parlement gegaan. Een elektrolyser is een systeem waarbij waterstof uit water gehaald wordt met behulp van elektriciteit. Zo’n apparaat komt in Kooyhaven te staan. Voor de Wieringermeer is het plan om een grote windturbine uit te rusten met een elektrolyser.

Kees Turnhout van Port of Den Helder maakte eerder dit jaar bekend dat de elektrolyser in Kooyhaven op grondgebied van Hollands Kroon wordt gebouwd. Het havenbedrijf is met een aantal waterstofprojecten bezig. Zo is er ook het plan voor een pompstation voor waterstof waar de binnenvaart deze brandstof kan tanken.

De komst van de eerste waterstofmolen van Hygro op het ECN-testveld in Wieringermeer is een stap in het proces om groene waterstof betaalbaar te maken. Het gaat om een windturbine met geïntegreerde elektrolyser voor de productie van waterstof. Hugo Groenemans van Hygro verwacht er veel van: ,,We zijn al langer bezig om de groene waterstofproductie en bijbehorende keten op gang te krijgen. Het voortraject was een uitdaging, zoals dat bij innovaties gaat, maar het is mooi te zien dat anderen nu ook de potentie van dit project zien.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.