Schaakwereldkampioene Roebers komt naar Hoorn

Eline Roebers.

Eline Roebers.© Archieffoto Martin de Haan

Warner de Weerd
Hoorn

Het open Hoorns schaakkampioenschap heeft voor het eerst in de historie een wereldkampioene in het deelnemersveld. Eline Roebers veroverde een half jaar geleden de mondiale titel bij de meisjes tot en met 14 jaar en geldt als een van de kanshebsters.

Een jaar geleden was het Open Hoorns het eerste echte schaaktoernooi in Nederland na de uitbraak van corona in maart. Na een aantal online evenementen konden de schakers in de Oscar Romeroschool met inachtneming van diverse maatregelen echte stukken verplaatsen. Bijna honderd spelers deden mee.

De 18-jarige internationaal meester Liam Vrolijk zegevierde (5½ punt), Eline Roebers legde toen met een halfje minder beslag op de tweede plaats. Kort erop kwalificeerde het Amsterdamse talent zich via de Europese voorronde voor het WK voor meisjes tot en met 14 jaar. In de kwartfinale schakelde ze landgenote Machteld van Foreest uit en in de finale over twee partijen versloeg ze Zsóka Gaál uit Hongarije met 1.5-0.5

Het Oscar Romero Open Hoorns op 27, 28 en 29 augustus is tevens het kampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. De organisatie van de driedaagse is in handen van de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn die in 2023 haar eeuwfeest viert. Op 1 juli is de inschrijving geopend en inmiddels hebben 45 spelers zich via de website van de club aangemeld. Er geldt een maximum van honderd deelnemers.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen