’Hollandse ziekte grijpt om zich heen: Zelfs de altijd zo bescheiden Belgen dachten wel even de cup te pakken’ | EK- column

Milo Lambers

Of het nu over het WK van 1974 of 1998 of het EK van 2000 of 2008 gaat, ’wij’ waren de beste. Wij werden niet kampioen maar Nederland liet wel het mooiste voetbal zien.

In menig aflevering van Andere Tijden Sport komt de Nederlandse arrogantie naar voren. Zelfs zonder prijs in handen blijven oud-internationals, journalisten en bobo’s beweren dat Nederland geweldig was en had moeten winnen.

Of het nu over het WK van 1974 of 1998 of het EK van 2000 of 2008 gaat, ’wij’ waren de beste. Wij werden niet kampioen maar Nederland liet wel het mooiste voetbal zien. In menig aflevering van Andere Tijden Sport komt de Nederlandse arrogantie naar voren. Zelfs zonder prijs in handen blijven oud-internationals, journalisten en bobo’s beweren dat Nederland geweldig was en had moeten winnen.

Die arrogantie heeft Nederland vaak in de weg gezeten. Hoe vaak werd er in Nederland niet gesproken over een ’makkelijke groep’ of de ’gunstige kant’ van het schema?

Zelfs tijdens dit EK, waar Oranje geen moment sprankelend voetbal liet zien, hadden we last van de Hollandse ziekte. Tsjechië en daarna Denemarken zouden geen serieuze tegenstanders zijn, dus eigenlijk stonden we al in de halve finale. Ik hoef niet te vertellen hoe het afliep met De Boer en zijn veredelde sterren.

Onze arrogantie is ook overgewaaid naar het zuiden. Uit een onderzoekje bleek dat deelnemers van pooltjes in heel Europa Frankrijk als de grote favoriet zagen. Behalve in België. Daar zagen ze zichzelf als favoriet.

Niets voor die anders zo bescheiden Belgen zou je denken. Ook in de media dachten ze al aan een grootste huldiging op de Grote Markt in Brussel na het EK. Dit was een gouden generatie en aangezien spelers als Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen op hun laatste benen lopen, moest het dit EK gebeuren.

Er gebeurde helemaal niets. Portugal werd nog verslagen maar na de kwartfinale bleek het einde oefening. België dacht al aan de beker, terwijl Italië negentig minuten messcherp bleef.

Aan de andere kant van de noordzee is er een grote uitbraak van de Nederlandse ziekte. ’Football is coming home’, schreeuwen ze. Als ik een Engelsman was, zou ik daar maar heel snel mee stoppen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen