En wéér spelen Italië en Spanje tegen elkaar op een EK. De twee landen hebben een bijzondere band

Jordi Alba in extase na zijn doelpunt (2-0) in de finale tegen Italië op het EK van 2012.© Foto EPA/Kerim Okten

Theo Brinkman

Ze hebben weer eens een afspraakje, Italië en Spanje. Dinsdagavond treffen ze elkaar op Wembley. Of ze erg zenuwachtig zullen zijn voor hun date? Mwoah, zal wel meevallen. Ze zijn er inmiddels wel aan gewend. Het is al het vierde EK op rij dat Italië en Spanje tegen elkaar spelen.

De reeks begint op het EK van 2008. In de kwartfinale zijn Spanje en Italië aan elkaar gewaagd. Het wordt 0-0 in Wenen. Spanje wint na penalty’s en pakt een week later de Europese titel.

Op het EK van 2012 krijgt Italië de kans op revanche, maar het loopt uit op een drama. In Kiev wordt Italië in de finale afgedroogd: 4-0. Spanje maakt er een feest van, met ragfijne combinaties, lange rondootjes en schitterende doelpunten. Spanje pakt dus net als in 2008 de Europese titel en is in 2010 ook nog eens wereldkampioen geworden. Het land heeft in die jaren een unieke lichting spelers. Voetballers die het combinatievoetbal tot kunst hebben verheven.

Spanje denkt dan dat het nog jaren vooruit kan, maar de titel van 2012 is het einde van de gouden jaren. Op het WK van 2014 overleeft Spanje de groepsfase niet en op het EK van 2016 wordt het al in de achtste finale uitgeschakeld. De boosdoener is Italië. Eindelijk succes dus voor Italië. Maar daar blijft het ook meteen bij in dat toernooi. In de kwartfinale wordt na penalty’s verloren van Duitsland.

En nu dan, dinsdagavond, de vierde opeenvolgende Italië-Spanje op een EK. Het moet de Italianen nu eindelijk écht lukken, niet alleen tegen Spanje maar daarna ook in de finale. Pas dan is er echt revanche voor die veegpartij van 2012.

Finale EK 2012: Jordi Alba juicht nadat hij Spanje op 2-0 heeft gezet tegen Italië.© Foto AFP/Jeff Pachoud

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen