Cromtigers blij dat er iets op het spel staat

Matthijs van Bodegem is een van de nieuwkomers bij Cromtigers.© Foto Ronald Goedheer

Robin Kaandorp
Assendelft

,,Gelukkig, we kunnen we weer vol aan de bak.” Just van Heems is blij dat vrijdag een ingekorte honkbalcompetitie van start gaat. Samen met hoofdcoach Sergio Paulina gaat hij er vanuit dat Cromtigers goed moet mee kunnen draaien in de tweede klasse.

De tweede klasse heette de afgelopen paar jaar de topklasse en is het derde honkbalniveau van Nederland, een niveau waarop de Zaanse club zich inmiddels al geruime tijd staande weet te houden.

De afgelopen jaren gebeurde dat onder leiding van Roddy van Aanholt. Oud-spelers Paulina en Van Heems waren daarbij zijn assistenten en hebben na diens vertrek nu de eindverantwoording. ,,Al gaan we grotendeels op dezelfde voet verder. Het wordt misschien ietsje aanvallender”, stelt Van Heems.

De selectie van Cromtigers heeft wat wijzigingen ondergaan en wil het qua klassering beter doen dan in 2020. ,,Afgelopen jaar zijn we uiteindelijk vrij laag geëindigd, maar je merkte ook dat de motivatie gaandeweg minder werd. Natuurlijk vindt iedereen het leuk om te honkballen, maar als je zoals vorig seizoen eigenlijk nergens voor speelt, mis je toch een beetje de druk. Dat is dit jaar anders. ”

Al verwacht Van Heems niet dat het team om de titel mee zal doen. Een titel die dit keer wel promotie oplevert. Al mag uitgerekend de grote favoriet, HCAW 3, niet promoveren. ,,Zoals er ook teams zijn die niet willen promoveren, omdat je in de eerste klasse twee keer in een weekend moet spelen. Wij willen op termijn die stap wel maken. Qua jeugd zit de groei er momenteel goed in bij de club en enkele junioren sluiten dit seizoen al aan bij het eerste. Hopelijk komt er in de toekomst meer door, want als we nog een klasse hoger gaan, doen we dat wel graag met een team dat voor driekwart uit eigen jeugd bestaat. Dan heb je een gezonde situatie.”

Maar voorlopig lijkt dat nog niet aan de orde. ,,Voor dit niveau is onze selectie breed genoeg.” De aanwas komt vooral uit eigen gelederen, maar er zijn ook twee spelers overgekomen van TIW/Survivors uit Diemen, . ,,We zijn met hen in contact gekomen, omdat zij graag op een hoger niveau wilden gaan spelen. Ze pakken het goed op en hebben het naar hun zin bij de club.”

Kwalitatief is de groep sterk genoeg om niet naar beneden te hoeven kijken, is Van Heems overtuigd. De hekkensluiter degradeert dit jaar aan het einde van de rit. ,,Er zijn veel teams die aan elkaar gewaagd zijn, dus ik verwacht een spannende competitie. Twee teams, HCAW en Domstad Dodgers, steken er bovenuit. Daar winnen we alleen van als wij een goede dag hebben en zij een mindere. Maar tegen alle andere ploegen hebben we zeker kans.”

De eerste tegenstander is Thamen uit Uithoorn. ,,We spelen helaas maar negen duels. Dat is de helft minder dan normaal. Het wordt dus weer een raar seizoen. Maar ja, het is zoals het is. We klagen niet. Iedereen is klaar om te knallen.”

Nieuw: Djewi Delanoi, Roberto Rosario (beide TIW), Ilyas van den Bos (Diamonds), Tygo Kerkhoff, Matthijs van Bodegom, Aron Putz, Tom aan het Rot (eigen jeugd). Weg: Randy Groenland (Flying Petrels), Jason Bosch.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen