’Geen vaccinatie tegen corona, dan ook geen toegang!’

Feesten met toegangstest.© Foto Faralda Houthuijsen

Ronneke van der Genugten
Hoorn

De coronamaatregelen zijn versoepeld, maar voor een ouderwetse stapavond stonden jongeren vrijdag nog wel in de rij voor een ’test voor toegang’. Om een dag later weer in de rij te staan om toegelaten te worden in hun favoriete kroeg. Terecht dat een testbewijs voor toegang wordt gevraagd? 88 procent van deelnemers aan de stelling vindt van wel.

Geen coronatest of vaccinatie? Dan niet zeuren als café deur dichthoudt! De nieuwe maatregel heeft boze reacties opgeleverd van mensen die zich niet willen laten vaccineren of zich aan andere regels willen houden. De voorstanders van de stelling kunnen zich niet vinden in deze ophef. Geen spuit, geen toegang!

„Je moet er niet aan denken dat er een (besmet) persoon het halve café besmet. Dan zijn we weer terug bij af”, stelt Joop Sjerps uit Hem, voor wie de volksgezondheid voorop staat. Ook Pé Kuin uit Wervershoof is het vanuit gezondheidsoogpunt eens met de toelatingseis. „Niemand zit er op te wachten om besmet te raken tijdens een avondje uit”, schrijft hij.

Ook de uitbater

Andere respondenten die het eens zijn met de stelling, waaronder Wessel Hansen uit Blokker, M. Dobbe uit De Weere en S. Koning uit Grootebroek stellen eveneens de gezondheid voorop en wijzen op de kans op besmetting zonder vaccinatiebewijs. Laatstgenoemde is wel van mening dat dat toegangsbewijs ook moet gelden voor de uitbater en het personeel. Volgens Theo Bot uit Zwaag is een vaccinatiebewijs dé entreekaart voor horecagelegenheden, festivals en andere evenementen.

Discriminatie

Tegenstanders van de stelling noemen het discriminatie en een vrijheidsbeperkende maatregel als er bij de deur om een vaccinatiebewijs wordt gevraagd. Dinie Blink uit Winkel is van mening dat geen mens mag oordelen over een ander, ook niet als deze zich niet (nog) wil laten vaccineren. „Het kan toch niet zo zijn dat mensen uitgesloten worden alleen op basis van niet-vaccineren. Je kunt, ook al ben je zelf gevaccineerd, alsnog anderen besmetten.”

Discriminatie

Marjo Bosch uit Spanbroek noemt het zelfs ’te gek voor woorden’ en schrijft: „Dat er niet meer tegenstand is tegen deze meest belachelijke vorm van discriminatie, verbaast mij ten zeerste . De zwarten in Zuid-Afrika mochten ook niks en woonden zelfs apart. De joden in de Tweede Wereldoorlog werden zelfs weggevoerd omdat ze jood waren. Gaat dat hier ook gebeuren? Ja als we zo doorgaan wel en zeggen we tegen elkaar over tientallen jaren, hoe hebben we toen zo stom kunnen zijn.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen