Zomerexpositie Galerie Bloemendaal brengt de wereld onder één dak

Byond II© Werk van Karin Winnubst

Leontien van Engelen
Bloemendaal

Mexico, Chili en China. Het zijn zomaar wat landen die vertegenwoordigd zijn bij de zomerexpositie in Galerie Bloemendaal.

Mexicaanse schilderijen en tekeningen van project Wereld Ouders, een film over het Nationaal Ballet, ingetogen fotowerk, de wondere wereld van Chili, sprookjesachtige keramiek, balletdansers en ballerina’s, Chinese parels en transparante objecten.

Negen kunstenaars laten tot 1 augustus hun werk zien aan de Bloemendaalseweg 46, aangevuld met tekeningen van Mexicaanse kinderen van project Wereld Ouders.

Een van de deelnemers is Rob Sjouke. Wellicht is hij bij bezoekers bekend van de televisieserie Rembrandt, waarin hij als negende eindigde. Als balletdanser bij het Nationaal Ballet voelde hij zich rondlopen in een schilderij. Nu schildert hij balletten, naast portretten en vrij werk. Zijn olieverfwerk is klassiek en figuratief.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zie de Mens© Werk van Rob Sjouke

Sem Sjouke (27) is in de voetsporen van zijn vader Rob getreden als klassiek danser bij het Nationaal Ballet. Zijn tweede liefde is het maken van films. Hij is met zijn dansfilms vertegenwoordigd in deze expositie.

In haar werk speelt Veerle Blaauw met lijnen, rasters en vlakken met openingen. Haar materiaal vindt ze in bouwmarkten, op straat en in de natuur. De serie ’In between’ gaat over tussenruimte.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Werk van Veerle Blaauw

Fotografie

Karen Winnubst studeerde aan de Fotoacademie Amsterdam. Haar werk bestaat uit landschapsfotografie. De foto die op locatie wordt genomen, is slechts het beginpunt. Daarna ’schildert’ ze met die beelden, speelt ze met kleuren en voegt ze lagen toe om de intensiteit van het beeld te verhogen. Ook Marion van Harreveld toont fotografiewerk.

Van Floor de Bruyn Kops is onder andere een tweeluik over de gedichten ’Honderd liefdessonnetten voor Mathilde’ van Pablo Neruda te bekijken.

Eva Jorritsma laat sprookjesachtige keramiek zien en Joke Hoogendoorn heeft nieuwe sieraden van edelstenen die ze haalt uit China.

(Tekst gaat door onder de foto)

Pablo Esteban Sanchez Rijlaarsdam aan het werk© Publiciteitsfoto

Pablo Esteban Sanchez Rijlaarsdam werd geboren in Mexico-stad. Zijn werk kenmerkt zich door een intensieve manier van schilderen en fel kleurgebruik. Veel voorkomende thema’s zijn familie, religie, liefde, woede, leven, dood en de menselijke psychologie.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Tekening van een Mexicaanse jongere.

Adrianita, Brigido, Eric, Nayeli, Rogelia en Silbino zijn zes Mexicaanse jongeren die tekeningen en schilderijen hebben gemaakt over het thema migratie. Zij wonen in het familiehuis Nuestros Pequeños Hermanos dat in Nederland vertegenwoordigd wordt door de stichting Wereld Ouders. Die zet creatieve projecten op om de jongeren de kans te geven traumatische ervaringen te verwerken en een plek te geven. Onder meer door de verkoop van het werk van deze jongeren kunnen zij deze projecten realiseren. Meer informatie: www.creatieveprojectenmexico.nl

Zomerexpositie in Galerie Bloemendaal, Bloemendaalseweg 46. Openingstijden vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen