Schoolklassen in museum voelt als aantrekken vertrouwde jas

Educatief medewerker Eugene Bakker (midden) geeft tekst en uitleg aan Piotr Prucnal (naast hem) terwijl de andere leerlingen van SG Newton en docent Jacqueline Kreuze (rechts) toehoren.

Educatief medewerker Eugene Bakker (midden) geeft tekst en uitleg aan Piotr Prucnal (naast hem) terwijl de andere leerlingen van SG Newton en docent Jacqueline Kreuze (rechts) toehoren.© Jaap van der Pijll

Michiel Snik
Hoorn

„Het voelt als een vertrouwde jas die je eindelijk weer mag aandoen”, zegt educatief medewerker Eugene Bakker over de eerste schoolklas die woensdag het Westfries Museum bezocht.

De leerlingen van SG Newton waren de eersten die woensdag na de lockdown het Hoornse museum bezochten. Het was ook meteen een speciale klas, want de jongeren zijn allemaal vluchtelingen en niet allemaal de Nederlands taal machtig. het gaat om de Eerste Opvang Anderstaligen (EOA) klas.

„Dat maakte het bezoek voor mij extra bijzonder”, legt Bakker uit. „Je krijgt dan ook andere vragen, zoals waarom ze niet aan de stukken in het museum mogen zitten. De vraag kwam van een vluchteling uit Iritrea, daar zijn ze dit soort musea niet gewend.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Educatief medewerker Eugene Bakker (midden) geeft tekst en uitleg aan Piotr Prucnal (naast hem) terwijl de andere leerlingen van SG Newton en docent Jacqueline Kreuze (rechts) toehoren.

Educatief medewerker Eugene Bakker (midden) geeft tekst en uitleg aan Piotr Prucnal (naast hem) terwijl de andere leerlingen van SG Newton en docent Jacqueline Kreuze (rechts) toehoren.© Foto Jaap van der Pijll

Onderdeel van de geschiedenisles op SG Newton is de historie van Nederland. „Die kun je natuurlijk perfect leren in het Westfries Museum. Het is gewoon erg fijn dat er weer kinderstemmen in het museum te horen zijn. En fijn dat we weer ons werk normaal kunnen doen en over onze geschiedenis kunnen vertellen.”

De EOA-klas heeft eerst de film De scheepsjongens van Bontekoe bekeken, daarna hebben ze allemaal een presentatie met eigen foto’s gemaakt over Hoorn en de VOC. Het project werd afgesloten met een bezoek aan het museum. Toen er een afspraak werd gemaakt, was een rondleiding nog niet mogelijk maar door de versoepelingen kon de klas eindelijk weer eens als vanouds genieten van een culturele bezoek.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen