Vier juffen als koninginnen de blauwe loper over. Afscheid van 175 jaar onderwijservaring in Spanbroek en Opmeer. ’Ziel en zaligheid aan school gegeven’

Met een sjerp om zijn de juffen onder vrolijk versierde erebogen over de blauwe loper gegaan.© Foto Jaap van der Pijll

Judit de Redelijkheid
Spanbroek

Als ware koninginnen kwamen ze per koets aan op het schoolplein. Daar lag de loper uit en stonden de kinderen klaar om Afra Huibers-Ursem, Marie-José Ruiter, Vera Jonker en Carine Koopman feestelijk te begroeten.

De vier juffen zijn bij elkaar liefst 175 jaar werkzaam geweest bij ’t Ruimteschip en de Bonifatius. Door de twee scholen die onderweg zijn naar het nieuwe kindcentrum Opmeer/Spanbroek werden ze gezamenlijk in het zonnetje gezet. „Ze hebben hart voor de school”, zeggen Anja Braas en Rein Swart over hun collega’s. „Het onderwijs zit in hun bloed.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook de kinderen mogen de blauwe loper over.© Foto Jaap van der Pijll

Afra Huibers-Ursem uit Spanbroek is vanaf 1976 verbonden geweest aan de Bonifatius. Ze is begonnen als kleuterleidster bij ’t Sprankelhof. „Een echt kleuterjuf”, aldus Braas en Swart. „Veel zingen in de klas, ze kan kinderen laten groeien en bloeien, weet als geen ander spelend leren vorm te geven door zelf mee te spelen. En ze heeft humor. Haar kennis omtrent de inzet van Fröbel-materialen is enorm! Afra heeft haar ziel en zaligheid aan school gegeven. Met het kleuterfeest, met een nachtje slapen op de Bonifatius, als jaarlijks hoogtepunt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het schoolplein staat vol voor 175 jaar onderwijservaring.© Foto Jaap van der Pijll

De uit Hoorn afkomstige Marie-José Ruiter is net zo lang werkzaam geweest op de basisschool in Spanbroek. „Zij is breed inzetbaar en heeft oog voor kinderen die iets meer nodig hebben. Een baken van rust. Het belangrijkste wat je een kind kan meegeven is de groei van het zelfvertrouwen, dat kan Marie-José als geen ander. Het afgelopen jaar heeft ze door omstandigheden toch weer de groepsverantwoordelijkheid opgepakt, hetgeen ze uitstekend heeft gedaan. We zijn haar daar heel dankbaar voor. Een uitstekende kindsnapper en een hele prettige, betrouwbare collega.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het is feest op de Bonifatius.© Foto Jaap van der Pijll

Vera Jonker uit Spanbroek begon in 1978 op het Ruimteschip en werkte de laatste twintig jaar op de Bonifatius. „Een uitstekend allround onderwijzeres, erg sterk in de kanjerlessen, techniek circuit en muzikaal. Vera speelt graag gitaar en is sportief.”

Carine Koopman uit Abbekerk is in 1976 op de Bonifatius gestart, raakte na een wereldreis verbonden aan ’t Ruimteschip en vierde nu samen met haar ’Boni-collega’s’ feest. „Een opgewekte, positief ingestelde en vrolijke juf”, omschrijven Braas en Swart haar. „Ze heeft jarenlang groep 3 gehad, heeft kinderen leren lezen. Een vaste waarde van team ’t Ruimteschip. Haar hart ligt bij de kleuters en de onderbouw. Een betrouwbare, loyale collega.”

Na het feestelijke onthaal volgde een gezellig programma met muziek en theater.

Afzwaaiers

Komende zaterdag besteedt het Dagblad voor West-Friesland ruim aandacht aan andere docenten uit de regio die na dit schooljaar afzwaaien.

Afzwaaiers

In de krant van komende zaterdag besteedt het Dagblad voor West-Friesland ruim aandacht aan docenten die na dit schooljaar afzwaaien.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen