Eeuwenoude kerktoren Hem weer bij de tijd

Cees Beemster
Hem

Zomaar waren ze verdwenen. De vijf klokken van de eeuwenoude kerktoren van Hem op de hoek van de Hemmerbuurt en de Torenweg. Maar nu hangen ze er weer. En belangrijker nog: de klokken lopen weer op tijd.

De klokken zijn teruggeplaatst met hulp van een kraan van het bedrijf Verschoor uit Sassenheim. Het gaat om vier klokken rond de torenspits, en een extra klok die daaronder aan de kant van de Hemmerbuurt hangt. De klokken gaven al langer niet meer de juiste tijd aan.

(Tekst gaat door onder de foto)

De klokken van de Hemmer toren zijn teruggeplaatst met hulp van een kraan van het bedrijf Verschoor uit Sassenheim.

De klokken van de Hemmer toren zijn teruggeplaatst met hulp van een kraan van het bedrijf Verschoor uit Sassenheim.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

De toren dateert al uit het begin van de zestiende eeuw. Toen heette het dorp al Hem, terwijl het in de veertiende eeuw nog als Rottaerdshem bekend stond. Hoewel Hem zelfs stadsrechten verkreeg en ook Venhuizen onder Hem viel, bleef het een klein dorp met een grote kerk. Van deze kerk is sinds begin jaren zeventig alleen nog deze toren over die als een baken van heinde en verre te zien is.

Twee kerken

De eerste kruiskerk die hier ooit stond werd in 1858 afgebroken en vervangen door een nieuwe. Door bouwvalligheid en gebrek aan geld om hier iets aan te doen, werd ook deze tweede kerk in 1972 gesloopt. Vanwege een brand in de toren in 1897 werden de balustrade en de naaldspits destijds vernieuwd. De toren werd daardoor vijftien meter korter.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen