Tussen Buitenkaag en Kaag vaart een tweede pont met goederen voor scheepswerf Van Lent

Wie de pont af rijdt de Ringdijk in Buitenkaag op moet goed uitkijken.© Foto Hielco Kuipers

Bart Boele
Hoofddorp

Het best bewaarde geheim van Buitenkaag noemt dorpsbewoner Menno Hegeman het: de verbinding over de Ringvaart met Kaageiland bestaat niet uit één maar twee ponten.

Ter hoogte van de Hoofdweg vaart geregeld een private ’goederenpont’ naar scheepswerf Van Lent op het eiland. ,,Het gaat om 25 vaarbewegingen per week, vijf per dag. Er is geen opstelplaats voor vrachtwagens of vracht, containers worden op de weg gezet wat de doorgang voor fietsers blokkeert’’, aldus Hegeman. Volgens hem is er helemaal geen vergunning voor deze losplaats.

Onduidelijk

Hij kwam net als vijf andere Buitenkagers naar de gemeenteraad van Haarlemmermeer om in te spreken op de Visie Buitenkaag 2040. Daarmee wil de gemeente het fraai gelegen dorp aan de Ringvaart veel meer een recreatieve uitstraling geven. Dat kan door een weg om het dorp heen te leggen tussen Hoofdweg en Huigsloterdijk. Met een groot parkeerterrein voor werknemers van Van Lent wordt de parkeeroverlast in het dorp aangepakt.

Anthony van de Veen vraagt aandacht voor de verkeerssituatie op de dijk bij de pont. Daar staan verkeerslichten en heel veel lijnen en tekens op de weg, zo veel dat fietsers niet weten wat ze wel en niet mogen doen. ,,Als de pont aanmeert is onduidelijk wie er voorrang heeft. Automobilisten die de pont afrijden zien van links en rechts fietsers voorbij rijden.’’

Birgitta ter Rahe vindt het geen goed idee om een watersportbedrijf van Kaageiland naar de Huigsloterdijk in Buitenkaag te laten verhuizen. ,,Er is in de plannen een loods voor botenopslag van 7,5 meter hoog opgenomen. Dat neemt het zicht op de polder weg. Het takelen van boten van en naar de Ringvaart brengt bovendien risico’s met zich mee.’’

Loods

Volgens CDA-wethouder Mariëtte Sedee was in het plan aanvankelijk een loods van 12 meter hoog opgenomen. ,,Dat is door participatie teruggebracht naar 7,5 meter, net zo hoog als de kassen die daar in de buurt staan.’’

Verkeerswethouder Marja Ruigrok (VVD) wijst er op dat er bij de pont nauwelijks ongelukken gebeuren, maar ze belooft de verkeerssituatie nog eens te bekijken.

Sedee kan aangeven dat er overleg is met Van Lent over de loswal voor de goederenpont. Die ligt nu centraal in Buitenkaag, maar mag van de scheepswerf ook aan de rand van het dorp komen te liggen. Daar wordt nog over gesproken.

Na de zomer praat de gemeenteraad verder over de toekomstvisie voor Buitenkaag.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen