Politie zoekt getuige die volgens camerabeelden paar minuten voor brand op Hoefblad in Zwaag loopt [video]

Op het moment dat de gezochte man bukt, is zijn gezicht geblurd. Dat staat herkenning in de weg, maar kan volgens de politie niet anders vanwege de privacywetgeving.© Beeld: Politie.nl/Mediahuis

Eric Molenaar
Zwaag

De recherche heeft in het onderzoek naar de brand op het Hoefblad in Zwaag, in de nacht van 1 op 2 juni, camerabeelden geplaatst op Politie.nl met de vraag of iemand een man herkent die een paar minuten voor de brand op het Hoefblad loopt.

De politie kan niet zeggen of deze man betrokken is bij de autobrand, maar wil dat graag onderzoeken en eventueel uitsluiten. Omdat hij rond dit tijdstip in de buurt is gefilmd en zich nog niet heeft gemeld als mogelijke getuige, hoopt de recherche dat hij belangrijke informatie heeft die kan leiden tot aanhouding van degene die een auto in brand stak.

Opmerkelijk is, dat de man in beeld voorbij loopt terwijl zijn bovenlichaam door de bovenkant van een carport niet zichtbaar is, en dat zijn gezicht zodra hij even bukt onherkenbaar is gemaakt. Volgens politiewoordvoerder Menno Hartenberg heeft dat te maken met privacywetgeving.

,,Daar heb je rekening mee te houden. Het kan een heel belangrijke getuige zijn, of de verdachte. Zo lang dat niet duidelijk is kunnen we sowieso het gezicht niet herkenbaar maken. Maar als het een getuige is, herkent hij zichzelf, en mensen in zijn omgeving zullen hem ook herkennen. Mochten er meer aanwijzingen komen dat het om de verdachte gaat, dan kunnen we altijd in overleg met de officier van justitie bepalen of we het gezicht alsnog herkenbaar maken en komt het filmpje nog eens langs. Maar nu is het nog te vroeg.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De auto stond onder de carport voor een woning geparkeerd. De brand sloeg snel over naar de auto naast de brandende auto en meerdere naastgelegen woningen. De auto’s en de woningen liepen grote schade op. De bewoners konden tijdig hun huis verlaten, maar vier huizen zijn dusdanig beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn.

Na de brand is er in een van de getroffen woningen nog ingebroken. Ook de inbraak wordt onderzocht, maar in de oproep van woensdag richt de politie zich specifiek op de autobrand.

Wie de man herkent, of zichzelf, wordt gevraagd zo snel mogelijk de politie in Alkmaar te bellen via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000. Het zaaknummer is 2021111593.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen