Syrische triatleet Mo Maso dankzij Nederlandse hulp uit Limmen naar Tokio

Mo Maso op het strand van Egmond aan Zee.

Mo Maso op het strand van Egmond aan Zee.© Foto Bas Beentjes

Marcel Tabbers
Limmen

Het is de Syrische triatleet Mo Maso gelukt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dit kwam mede door de actie ’#MotoTokyo’ die werd opgezet vanuit Limmen door zijn sportvrienden Vincent Meurs en Patrick Kingma.

Dat de 27-jarige Maso blij is met zijn uitverkiezing, mag je gerust een understatement noemen. „Mijn droom is door alle steun die ik in de afgelopen drie mocht ontvangen waargemaakt. Het was bijvoorbeeld soms lastig visa te krijgen, maar dat werd dan voor me geregeld. In meer dan twintig wedstrijden heb ik uiteindelijk genoeg punten verzameld om voor Syrië uit te mogen komen in Tokio”, zegt Maso in Limmen.

Het is – uiteraard – geen makkelijke weg die Maso heeft bewandeld. Eerst al de vlucht uit Aleppo met zijn broertje Alaa, die in Tokio als zwemmer uit komt voor het IOC-vluchtelingenteam. „Toen we in Nederland gewend waren, moesten we terug naar Duitsland omdat we ons daar kennelijk hadden moeten registreren. Maar vanuit Hannover bleven we veel op en neer reizen.”

Door corona liep alles een jaar vertraging op. Voor Maso een prettige bijkomstigheid. „Ik kon nog sterker en beter worden. Dat betaalde zich uit in de kwalificatiereeks. Mijn concurrent Mo Alsabagh woont al tien jaar in Canada. Gelukkig heb ik hem verslagen.” De olympische triatlon is op 26 juli. „Drie dagen na mijn verjaardag, maar mijn cadeau heb ik al gehad.’’

karakteristiek

ClubClubx-x

Wedstrijdkarakteristieken

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen