Stoomwals te water na technisch mankement. Pronkjuweel museum bungelt op steiger

Het pronkjuweel van het Stoommachinemuseum Medemblik bungelt op de steiger.© Foto aangeleverd

Coen van de Luytgaarden
Medemblik

Het leek verdacht veel op een pr-stunt. Maar het was bittere ernst met goede afloop. Op de eerste jubileumdag van het Stoommachinemuseum Medemblik raakte een stoomwals te water.

Uitgerekend tijdens een demonstratierit verloor de machinist door een technisch mankement de controle over het achttien ton zware vehikel. De wals schoot achteruit en belandde met de achterkant in het water. Zowel de bestuurder als bijrijder wisten zich tijdig in veiligheid te brengen.

Vlak voordat hij eraf sprong, wist de bestuurder de wals nog snel in z’n vooruit te zetten waardoor de kolos niet langer de neiging had achterwaarts te schuiven.

,,Bezoekers waren onverwacht getuige van een ongekend spektakel’’, aldus museumdirecteur Harry de Bles die zijn vrijwilligers een pluim geeft voor hun kordate optreden in deze penibele situatie.

Vervolgens kwam er een omvangrijke reddingsoperatie op gang waarbij het uiterste gevraagd werd van de aanwezige medewerkers en hulptroepen. In allerijl werd een hijskraan van Kees Koopman Transport en Logistiek uit Opmeer opgetrommeld. Twee manschappen lieten zich in het water zakken om een strop om de loodzware Jumbo te leggen en vervolgens kon het takelwerk beginnen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Blije gezichten na reddingsactie.© Foto aangeleverd

Twee uur nadat het museale pronkjuweel ten onder dreigde te gaan, stond de kolos weer op de kade. ,,Er volgde een staande ovatie van het publiek dat onverwacht getuige was van een bijzondere gebeurtenis’’, aldus De Bles.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen