Motorrijders op de Zuiderdijk vanaf nu in weekend geweerd. Verbodsborden als voorbode van de grote lakmoesproef

De verbodsborden voor motorrijders op de Zuiderdijk zijn geplaatst.

De verbodsborden voor motorrijders op de Zuiderdijk zijn geplaatst.© Foto dijkbewoners

Coen van de Luytgaarden
Venhuizen

De borden zijn geplaatst, motorrijders moeten er vanaf nu in het weekend wegblijven. Die boodschap valt niet langer te vermijden.

De Zuiderdijk in Venhuizen maakt zich op voor de grote lakmoesproef. Sinds dit weekend is het verbod officieel van kracht en daarmee heeft de discussie tussen voor en tegenstanders een nieuwe fase bereikt.

Leden van onder meer de Motorrijdersactiegroep (MAG) betwisten het besluit van de gemeente Drechterland. Zij wijzen op het bekende ’waterbedeffect’ en wijzen erop dat motorrijders vanaf nu door woonkernen gaan rijden. ,,Dat geeft nog meer hinder’’, aldus een van hen.

Blij

Dijkbewoners die al jaren tegen geluidsoverlast strijden, zijn opgelucht ’dat er nu eindelijk concreet actie wordt ondernomen’. ,,We zijn blij dat die borden er komen. Al steken we pas de vlag uit als ze er daadwerkelijk staan’’, zei hun woordvoerster eerder tegen deze krant.

Tegen de afsluiting van de dijk zijn een paar honderd bezwaren ingediend door motorclubs, individuele motorrijders maar ook dorpsbewoners die vrezen dat zij nu worden opgezadeld met het geluid van motorfietsen omdat motorrijders nu alternatieve routes kiezen. Het waterschap, de eigenaar van de dijk, behandeld de bezwaren de komende week. Maar ondanks het feit dat de procedure nog loopt is er voor gekozen de dijk alvast af te sluiten.

Lees ook: Door klachten over geluidsoverlast worden motorrijders steeds meer de paria’s van de weg. Is dat terecht? | commentaar

Lees ook: ’Rol wethouder Broeders bij afsluiten Zuiderdijk niet zuiver’. Voor- en tegenstanders motorfietsen beschuldigen elkaar van verdraaien feiten

Lees ook: Afsluiting van Zuiderdijk bij Schellinkhout voor motoren wacht niet op het afhandelen van de bezwaren. ’Wij hebben het gevoel dat er over ons heen gelopen wordt’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen