Turncoach Wevers wint kort geding en mag van de rechter naar Olympische Spelen

Vincent Wevers overlegt met zijn dochter Sanne tijdens een training.

Vincent Wevers overlegt met zijn dochter Sanne tijdens een training.© Archieffoto

Van onze verslaggever
ZUTPHEN

Turncoach Vincent Wevers mag toch naar de Olympische Spelen. De vader en trainer van de turnsters Sanne en Lieke Wevers won het kort geding dat hij had aangespannen tegen gymnastiekunie KNGU, waarin hij eiste dat de bond hem als coach meeneemt naar Tokio.

Wevers behoort tot de trainers naar wie een tuchtonderzoek loopt bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) naar ongewenst en grensoverschrijdend gedrag, als uitvloeisel van een bekentenis van coach Gerrit Beltman en getuigenissen van tien (ex-)turnsters vorige zomer op dit platform over het schrikbewind van hem en andere trainers. Dat leidde tot een storm aan nieuwe slachtofferverklaringen en een onafhankelijk onderzoek waarin de aard en omvang van de misstanden werd blootgelegd.

Lees meer in ons dossier turnmisbruik

Begin april maakte de KNGU bekend dat de turnsters tijdens de Spelen van Tokio niet door hun persoonlijke coaches, tegen wie aanklachten bij het ISR liggen, begeleid mogen worden. De bond wilde rust creëren rond de vrouwenploeg en bepaalde dat interim-bondscoach Bram van Bokhoven en de assistent-coaches Aimee Boorman en José van der Veen het Nederlandse team begeleiden in Japan.

Het kort geding diende bijna twee weken geleden bij de rechtbank van Zutphen. Die deed vrijdag uitspraak, in het bijzijn van Wevers. De rechter vordert de KNGU om Wevers bij sportkoepel NOC NSF voor te dragen voor de Spelen en „alles te doen wat in haar macht ligt om te bevorderen dat NOC NSF een accreditatie verstrekt aan Wevers”. De rechter heeft daar een dwangsom van 200.000 euro aan verbonden.

Volgens de voorzieningenrechter heeft de KNGU onvoldoende kunnen onderbouwen dat er zwaarwegende redenen zouden zijn om Wevers thuis te laten. De bondstrainer werd eind juli vorig jaar vijf weken op non-actief gezet, nadat hij was beschuldigd van wangedrag. De vader van de tweeling Wevers, in 2016 op het Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar, keerde begin september weer terug in de zaal. Hij was in april bij het EK in Basel ook als coach actief. Tussendoor werd Wevers wel berispt door de KNGU, omdat hij ongevraagd contact zocht met oud-turnsters die zich bij het ISR over hem hadden beklaagd.

Volgens de rechter kan de KNGU hem niet buiten de begeleidingsstaf voor de Spelen laten, omdat de argumenten die daarvoor worden gegeven niet anders zijn dan de situatie van enkele maanden geleden. „Als een werknemer in de luwte wordt geplaatst, komt volgens de cao op een bepaald moment de keuze voor wel of niet ontslag. Als dat, zoals bij Wevers, niet gebeurt dan dient alles in het werk te worden gesteld om de werkverhoudingen te normaliseren”, aldus de rechter. „En dat is in de relatie tussen de KNGU en Wevers feitelijk ook gebeurd door hem weer de trainingen te laten hervatten en als coach zijn werk te laten verrichten bij het EK.”

Marieke van der Plas, algemeen directeur van de KNGU, reageerde teleurgesteld op de uitspraak: ,,We staan nog steeds achter ons besluit van 9 april. In onze keuze om dit zo te doen, hebben we moeten kijken naar méér dan de individuele arbeidsrelatie met één trainer. Voor nu gaan we het vonnis goed bestuderen. Het is heel vervelend dat dit zo heeft moeten lopen.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen