Twee mannen aangehouden wegens witwassen en deelname aan criminele organisatie; ook vrouw uit Landsmeer (30) verdacht

ANP
AMSTERDAM/LANDSMEER

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft afgelopen maandag twee mannen (31 en 39) uit Amsterdam en Assendelft aangehouden. Zij worden, evenals een 30-jarige vrouw uit Landsmeer, verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De FIOD meldt niet of ook de 30-jarige verdachte vrouw is opgepakt.

Er zijn woningen in Amsterdam en Landsmeer doorzocht, waarbij beslag is gelegd op twee auto’s, tienduizenden euro’s, een geldtelmachine en designerschoenen en -tassen.

De FIOD vermoedt dat fraudeurs op grote schaal van misdrijf afkomstige geldbedragen investeren in exclusieve horloges. Ze voeren de bewuste horloges de EU uit en vragen de erover betaalde btw terug. Vervolgens worden dezelfde horloges weer terug gesmokkeld.

De douane op Schiphol alarmeerde de FIOD toen een 30-jarige vrouw uit Landsmeer meermaals dure horloges de EU uitvoerde en daarbij telkens forse btw-betalingen terugvroeg. Een nicht van de vrouw zou de horloges vervolgens weer terug naar Nederland hebben gesmokkeld.

De 30-jarige vrouw uit Landsmeer heeft een relatie met de 31-jarige verdachte man die maandag werd aangehouden en volgens de FIOD de aanjager van de fraude is. De 31-jarige hoofdverdachte zou contact onderhouden met de 39-jarige verdachte, die bij een grote juweliersketen werkt. Deze medewerker zou de fraudeurs van aankoopbonnen hebben voorzien, waarmee ze later btw-teruggaves konden claimen op Schiphol.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen