Natuurgebied de Groote Vliet krijgt er tien hectare bos bij. ’Zo wordt het nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen’

De Groote Vliet krijgt er ongeveer tien hectare bos bij.© Foto Staatsbosbeheer

Judit de Redelijkheid
Onderdijk

Met het planten van onder andere eik, wilg, walnoot en haagbeuk wordt de Groote Vliet straks nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. In totaal krijgt het natuurgebied in Onderdijk er tien hectare bos bij.

Komend najaar wil Staatsbosbeheer starten met de aanplant van jonge bomen in de Groote Vliet, dat ruim 97 hectare groot is. Het nieuw aan te planten bos zal deels aansluiten bij het al bestaande bos van twaalf hectare. Naast het uitgebreide bosoppervlakte, blijft een deel van het gebied moeras, rietland en overstromingsgrasland, zodat er ook voor weidevogels en amfibieën voldoende plek blijft.

Het nieuwe bos wordt ingeplant met verschillende soorten, voornamelijk inheemse, bomen. In de Groote Vliet plant Staatsbosbeheer onder andere eik, wilg, walnoot en haagbeuk. Door de aanplant van veel verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos volgens de natuurbeheerder gevarieerder en daardoor nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen.

Veerkrachtiger

,,Meer variatie betekent ook dat een bos veerkrachtiger wordt en dus beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of juist hele natte periodes, en ziektes zoals de essentaksterfte die momenteel de essen in Nederland bedreigt”, laat boswachter Mikal Folkertsma weten.

(Tekst gaat door onder de foto)

De locatie van het nieuwe bos.

De aanleg van het bos, dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, komt onder meer voort uit de compensatie van de 7,6 hectare bos van het Dr. Van Steijnbos, dat in najaar van 2020 in de Schoorlse Duinen is gekapt.

Voor de direct aanwonenden van het recreatiepark Vlietlanden en overige geïnteresseerden wordt op 1 juli (18.30-20.30 uur) een informatieavond gehouden bij eetcafé ’t Hartje, op golfbaan De Vlietlanden in Wervershoof. Aanmelden kan via m.folkertsma@staatsbosbeheer.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen