Alkmaarse luitist Fentross voor het eerst met ensemble in Grote Kerk; werk van Bach en Purcell in kleine bezetting

Mike Fentross met zijn theorbe.© Foto Donald Bentvelsen

Ton de Lange
Beverwijk

Hij speelde met de allergrootsten zoals cellist Yo-Yo Ma, violiste Janine Jansen en dirigent/organist Ton Koopman, en op 27 juni treedt de Alkmaarse luitist Mike Fentross op in de Grote Kerk in Beverwijk. Dan met het Luthers Bach Ensemble (LBE) uit Groningen.

Het barokprogramma ’One charming night’, met werken van onder anderen Johann Sebastian Bach (1685-1750) en Henry Purcell (1659-1695), is toegespitst op de stem van de Groningse countertenor David van Laar. Een countertenor zingt partijen die traditioneel vaak door vrouwen worden gezongen: de alt en soms zelfs de sopraan. Het in 2006 opgerichte ensemble legt zich met name toe op authentieke uitvoering van Bachcantates en is nu voor het eerst te horen in de Grote Kerk.

Dit is mede te danken aan LBE-organist Tymen Jan Bronda en de orgelcommissie in Beverwijk. Oorspronkelijk zou het concert plaatsvinden in de Lutherse kerk in Alkmaar. Daar is een Müller-orgel uit 1754, maar het twee jaar jongere Müller-orgel in Beverwijk bleek beter geschikt. Dat heeft te maken met de kamertoon, een bepaalde stemming welke meer past bij de klankkleur van LBE en de uitvoeringspraktijk van toen.

Fentross geeft op 25 juni in genoemde Lutherse kerk een soloconcert op luit; in Beverwijk bespeelt hij echter de theorbe, een grote luit met extra bassnaren. Vorig jaar bracht Fentross met zijn orkest La Sfera Armoniosa een prachtige cd uit met werk van barokcomponist Willem de Fesch (1687-1761), ook wel ’de Alkmaarse Vivaldi’. Fentross en Van Laar komen naar Beverwijk met organist/klavecinist Robert Koolstra én Tymen Jan Bronda. De laatste is eveneens organist, maar ook oprichter, artistiek leider en dirigent van het ensemble.

Wegens corona mogen er maximaal 50 bezoekers in de Grote Kerk. Het concert op 27 juni begint om 13.30 uur. Kaarten à €20 bestellen via luthersbachensemble.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen