’Normaal gesproken was het de 200 meter lopen. Op een bepaalde tijd inlopen en zo laat klaar zijn, nu moet ik alles in de gaten houden’, nieuwe rol voor atlete Tessa van Schagen

Tessa van Schagen: ,,We mogen de andere onderdelen niet vergeten.’’

Tessa van Schagen: ,,We mogen de andere onderdelen niet vergeten.’’© Foto Orange Pictures/Rob Pauel

Tom Mentink
Leiden

Met een notitieblok staat ze zaterdagavond langs de atletiekbaan in Leiden. Enkele jaren geleden deed Tessa van Schagen nog mee aan de Gouden Spike, dit keer is ze daar jurylid.

De inmiddels 27-jarige Leidse stopte eind 2019 op haar 25ste met sprinten. Ze vond het mooi geweest en wilde zich op andere zaken gaan focussen. Desondanks is Van Schagen nog niet uit het atletiekwereldje verdwenen. „Ik volg nog best wel veel wedstrijden, al is het via de livestream”, vertelt ze. „Omdat er nog steeds geen publiek aanwezig mag zijn, is dit pas mijn eerste atletiekevenement in meer dan anderhalf jaar waar ik zelf bij ben.”

Samen met vijf andere Leidse oud-olympiërs vormt Van Schagen het jurypanel tijdens de 50ste editie van de Gouden Spike. Zij moeten de atleet met de beste prestatie van de dag kiezen. Die krijgt vervolgens de bokaal uitgereikt.

Beeld

„Het is nog best moeilijk om verschillende disciplines met elkaar te vergelijken”, vindt Van Schagen, die alle prestaties op de voet volgt. Van sprinten tot discuswerpen. „We zitten met alleen maar lopers in de jury, dus we mogen de andere onderdelen niet vergeten. Ik ben gewoon een rondje gaan lopen en gaan praten met kogelstoters en coaches, zodat ik een beetje een beeld heb waar ik op moet letten. We zijn nu ook met z’n zessen in de jury en moeten het met meer mensen eens zijn.”

Van Schagen, die door veel bekenden wordt aangesproken op het terrein van Leiden Atletiek, geniet van haar tijdelijke functie. „Ik vind het leuk om te doen, maar het is behoorlijk opletten. Normaal gesproken was het de 200 meter lopen. Op een bepaalde tijd inlopen en zo laat klaar zijn, nu moet ik alles in de gaten houden.”

Nee, de topsport mist Van Schagen op dit moment niet. Ze woont samen met haar vriend in Overveen en sinds november afgelopen jaar hebben ze samen een hond, die ze veel moeten uitlaten. Ze komen aan andere dingen toe. Zelf volgt de voormalig atlete nog een deeltijdstudie orthopedagogiek, gecombineerd met drie dagen per week werk. „En er was eindelijk weer tijd voor wat meer feestjes en vakanties. Alleen ben ik daar amper aan toegekomen door corona. Dat gaan we nog wel inhalen.”

Verwaterd

Het is niet dat de winnaar van de Gouden Spike in 2016 helemaal stil zit sinds ze is gestopt. Ze beweegt nog wel, maar tijdens de coronacrisis was dat wel lastig. „Het was hier een tijdje dicht bij Leiden Atletiek, ontzettend jammer. Die avondklok hielp dan ook niet bepaald mee. Als ik trainde, liep ik namelijk veel in de avond. Het was vaak moeilijk om op tijd thuis te zijn. En ik was geen topsporter meer, dus er gold geen uitzondering.”

Nu de coronacrisis langzaamaan op z’n eind komt, wil Van Schagen haar oude sport weer meer oppakken. Ze heeft geprobeerd om ’wat duurloopjes te doen’, maar dat blijkt niets voor haar. „Ik voel me vrij snel verveeld. Ik ga dan de hele tijd op m’n klokje kijken, dat wil ik niet. Het lopen is een beetje verwaterd. Als ik dan een lange werkdag erop heb zitten, zit ik niet te wachten op nog een avond sporten. Maar ik ben wel weer van plan om af en toe wat mee te trainen met de groep.”

Analist

Hoewel haar maatschappelijk leven op nummer één staat, blijft Van Schagen atletiek ook in de komende jaren volgen. „Ik vind het nog steeds een mooie sport. Helemaal loslaten zal ik het nooit”, aldus de Leidse, die in de toekomst vaker jurylid of analist wil zijn. Misschien wel op de nationale televisie. „Wie weet, ik vind het interessant.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen