Blik op drie belangwekkende dagen Biden in Brussel

ANP Producties | Bron: ANP

De Belgische premier Alexander De Croo heeft de eer om zondagavond Joe Biden te mogen verwelkomen als die voor het eerst als Amerikaans president de Europese Unie aandoet. De Air Force One landt op de militaire luchthaven Melsbroek. De vliegtuigspotters zijn er klaar voor.

De Democraat verblijft drie dagen in Brussel. Dinsdag gaat hij op audiëntie, samen met De Croo, bij koning Filip. Maar Biden is er in de eerste plaats voor de NAVO-top maandag en een EU-top dinsdag. De NAVO-bijeenkomst stelt hem niet alleen in de gelegenheid de banden met zijn militaire bondgenoten aan te halen. In de marge spreekt hij verschillende leiders onder vier ogen.

Op de EU-VS-top is die gelegenheid er niet. Hij moet het dan doen met voorzitter Charles Michel van de Europese Raad en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Klimaat en handel zijn hier de belangrijke agendapunten. De EU snakt naar betere betrekkingen met de VS na de ontluisterende vier jaar onder president Donald Trump, die maling had aan afspraken over die zaken. De EU hoopt dat met Biden een einde kan worden gemaakt aan de wederzijdse strafheffingen op de invoer van hun producten.

In Brussel zijn de politie en veiligheidsdiensten al voorbereid. Gewend aan veel en vaak hoog bezoek uit alle windstreken, inclusief Amerikaanse presidenten die zich in hun gepantserde auto met bijnaam The Beast laten rondrijden, hebben ze al grote delen van de hoofdstad afgegrendeld. De buurt rond de Amerikaanse ambassade is tot en met dinsdag op slot, evenals verderop rond The Hotel, blijkbaar de logeerplek van de delegatie. Vanzelfsprekend ligt er ook een veiligheidscordon rond het NAVO-hoofdkwartier en de EU-instellingen.

Er zijn verscheidene persconferenties gepland rond de toppen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.