’Ik heb iets’, klinkt het enthousiast als het schepnet weer vol is. Ook bij de waterschorpioen gaat een kruisje op ’scorelijst’ van slootjesdag bij Egboetswater [video]

Op avontuur aan de waterkant tijdens de slootjesdag bij Het Egboetswater.© Foto Marcel Rob

Judit de Redelijkheid
Oostwoud

,,Meneer, ik heb iets”, klinkt het zaterdagmiddag enthousiast aan de Liederik in Oostwoud. Met vragende ogen wijst Yuri Meijndert (8) naar zijn schepnet. Een korte inspectie door kenner Ruud Dijkstra leert dat de jonge inwoner van Wervershoof zojuist een watermijt uit de sloot bij Het Egboetswater gevist heeft. Ook daar kan een kruisje bij op zijn ’scorelijst’.

Ria de Graaf, die de activiteit namens IVN West-Friesland organiseert in Oostwoud, heeft het er maar druk mee. Aan de lopende band verwelkomt ze nieuwe deelnemers aan de slootjesdag bij Het Egboetswater. ,,Om tien over twaalf kwamen de eerste kinderen al”, vertelt De Graaf. De vrijwilligster van de organisatie voor natuureducatie lacht. ,,We hadden nog niet eens alles klaar staan. Maar hartstikke leuk, iedereen is zo enthousiast. Het weer zit mee en er wordt best heel veel gevangen. Echt een feest.”

(Tekst gaat door onder de video)

Even maakt ze zich zorgen of de voorraad van vijftien schepnetten wel toereikend zal zijn. ,,Maar veel mensen hebben zelf ook spullen mee. Of ze doen samen. De saamhorigheid is groot. De kinderen gaan ook bij elkaar kijken, als er iets gevangen is. En ze zijn ook echt verrast over wat er eigenlijk allemaal leeft in de sloot. Vanaf de kant zie je niks, maar met een netje haal je ineens heel veel tevoorschijn. Dat maakt het spannend.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Kensi Meijndert heeft weer wat waterdieren in een bakje gedaan. ,,Zo kun je ze beter bekijken.”© Foto Marcel Rob

Dorise Meijndert (5) heeft om twee uur ’s middags al heel wat kruisjes gezet in het foldertje waar de meest voorkomende waterdieren staan afgebeeld. Ook haar broers Yuri (8) en Rick (7) zien steeds weer iets nieuws, als ze hun oogst hebben leeggekieperd in een witte plastic bak. Nichtje Kensi (5) wijst een kevertje aan. Een ’schrijvertje’, heeft ze zojuist geleerd. ,,Die heb ik gevangen”, klinkt het trots.

(Tekst gaat door onder de foto)

Markus Zeevalking en Selma Zaghow kijken wat hun zoon Faris zojuist uit de sloot gevist heeft in Oostwoud.© Foto Marcel Rob

Met rode wangen halen de jonge natuurliefhebbers hun schepnet nog maar een keer door het water langs de Liederik. De vierjarige Sylvie Ligthart uit Grootebroek heeft al drie keer een zoetwaterpissebed tevoorschijn getoverd. Ook weet ze inmiddels hoe de jufferlarve en de zoetwaterpissebed eruit zien. Maar haar mooiste vangst tot nu toe? De poelslak.

De broertjes Faris (7) en Nadim (3) Zeevalking uit Hoorn nemen een grote slok uit hun meegebrachte bidons. Ook zij zijn druk met hun schepnetten in de weer geweest. ,,In de grote vijver bij opa en oma zijn ze ook altijd salamanders aan het zoeken”, zegt hun moeder Selma Zaghow. ,,Vooral de oudste vindt het prachtig. En ze leren er veel van.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Mees Prins uit Wervershoof heeft een watersalamander in zijn schepnet gehad.© Foto Marcel Rob

Mees Prins (7) uit Wervershoof is apetrots met de watersalamander die hij in de sloot gevonden heeft. ,,Er zijn ook best al een aantal waterschorpioenen gevonden”, vertelt IVN-bestuurslid Ruud Dijkstra. ,,Dat is een spectaculair beest. Een echte rover. Hij had meteen wat larven van de waterjuffer te pakken.”

In clubhuis Het Egboetje ligt voor de jonge speurders een diploma en een button klaar. Ook krijgen ze voor thuis een ’zaadbom’ mee, waar over een tijdje bloemen uit zullen groeien. De gevonden waterdiertjes gaan terug het water in. Voor de volgende slootjesdag.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen