Een waterontharder, volgens de professor nergens voor nodig

© Illustratie Pixabay/EduArt

Ed Brouwer

Over de advertenties voor magnetische waterontharders in deze krant zegt de hbs-kennis van natuurkunde van Gerard Manshanden: ’dat kan niet werken’. Als hij googelt, concludeert hij al snel dat je er niks aan hebt. Waarom prijst onze krant die dingetjes dan toch aan?

,,Wat is de relatie tussen deze advertentie en de krant? Want als die zo nauw is als wordt gesuggereerd, heeft mijn vertrouwen in de journalistieke waarde van mijn favoriete dagblad een forse knauw gekregen!”

Geen onbelangrijke vraag. De waterontharder Black Edition Uni-Pro van 319,99 voor 139,99 euro heet ervoor te zorgen dat je sanitair langer mooi blijft en je kunt besparen op onnodige reparaties en energierekeningen. En als ’kers op de taart’ is hij ook goed voor huid en haar door de verminderde hoeveelheid kalk in het water. Het apparaatje dat je op de waterleiding monteert, wordt aangeboden door Groupdeal dat valt onder Mediahuis waar ook deze krant onderdeel van is. Maar de redactie heeft niets te maken met hun advertenties en de producten die Groupdeal verkoopt.

Van de werking van zulke apparaatjes - er zijn meer modellen en aanbieders - zijn experts niet onder de indruk. Zoals prof. dr. Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft: ,,Magnetische waterontharders zijn een zeer omstreden product/technologie. Tot nu toe is de werking ervan nog steeds niet vastgesteld.”

Belangrijker is de vraag óf het als consument nuttig is het water dat je huis binnenkomt nog eens te ontkalken. Welnee, zeggen de waterleidingbedrijven. De van nature aanwezige kalk in ons drinkwater is al zeer beperkt. Hardheid van het water wordt uitgedrukt in ºdH (deutsche Härte). Het water van Dunea zit op het landelijk gemiddelde van 8,5 ºdH, dat van PWN valt met 7,9 ºdH nog net in de categorie zacht water en Vitens zit zelfs rond 6,5 ºdH. Water van 12 tot 18 ºdH wordt ’vrij hard’ genoemd en van ’hard’ water spreek je van 18 tot 30 ºdH. Deskundigen menen dat het voor consumenten pas interessant wordt thuis een waterontharder te gebruiken als het kraanwater 20 ºdH is, maar dat wordt in ons land niet verkocht.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.