Politie en gemeente in actie tegen fietsendiefstal: gratis graveren bij treinstation Hoorn

Martijn Mak
Hoorn

De politie en gemeente komen aanstaande woensdag in actie tegen fietsendiefstal: bij het treinstation van Hoorn worden tweewielers overdag gratis gegraveerd.

Een op de vier fietsen in de stalling op het station wordt binnen twee jaar gestolen. „Er zijn meerdere manieren om de diefstal moeilijker te maken”, legt gemeentewoordvoerder Jara Hof uit. „Een code in het frame van de fiets graveren, is daar een voorbeeld van. De eigenaar van een gegraveerde fiets is bovendien makkelijker terug te vinden voor de politie.”

Aanwezige agenten scannen woensdag gebrachte fietsen en tweeliers bij het station, om te kijken of daar gestolen exemplaren tussen staan. Als dat het geval is, volgt inbeslagname en start een zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.

Niet alle fietsen worden gegraveerd. Nieuwe fietsen zijn al voorzien van unieke kenmerken, bij fietsen van carbon kan het frame ernstig beschadigen en bij e-bikes komt de elektra in gevaar. Mocht graveren niet nodig of mogelijk zijn, dan wordt ter plaatse gezocht naar kenmerken van de fiets, die dan bij een eventuele diefstal kunnen worden doorgegeven aan de politie.

Het graveren gebeurt woensdag 16 juni van 10 tot 15 uur, aan de centrumkant van het station Hoorn. Een legitimatiebewijs is verplicht. Neem een mondkapje mee en houdt 1,5 meter afstand.

Fietsendiefstal loopt terug

Het aantal diefstallen van fietsen, snor- en bromfietsen in West-Friesland loopt terug. In het afgelopen jaar zijn bij diverse treinstations, zoals Enkhuizen, Bovenkarspel-Grootebroek en Hoogkarspel camera’s opgehangen. De politie heeft al diverse keren camerabeelden opgevraagd voor onderzoek naar onder andere fietsendiefstal en vechtpartijen. De camera’s hebben in die zin hun nut al bewezen, zei een SED-woordvoerder eerder.

Lees ook: Forse daling fietsendiefstallen in West-Friesland, effect van camera’s op treinstations Hoogkarspel, Grootebroek en Enkhuizen nog niet duidelijk

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen