Turncoach Wevers wil via kort geding alsnog mee naar Olympische Spelen

Van onze verslaggever
ROTTERDAM

Bondstrainer Vincent Wevers heeft in een kort geding geëist dat gymnastiekunie KNGU hem alsnog als coach meeneemt naar de Olympische Spelen. Het kort geding diende afgelopen maandag. Uiterlijk 21 juni doet de rechtbank in Zutphen uitspraak.

Begin april maakte de KNGU bekend dat de turnsters tijdens de Spelen, die op 23 juli beginnen, niet door hun persoonlijke coaches begeleid mogen worden. Naast Wevers betrof dat de privétrainers Wolther Kooistra en Nico Zijp, terwijl de bond eind vorig jaar al de banden met Frank Louter en Patrick Kiens had doorsneden.

De bond stelde een driehoofdige staf aan: mannenbondscoach Bram van Bokhoven werd - na het opstappen van Gerben Wiersma - ook benoemd tot de hoofdcoach bij de vrouwen, terwijl Aimee Boorman en José van der Veen als zijn assistenten werden aangewezen. De Amerikaanse Boorman is de voormalige coach van Simone Biles, de viervoudig olympisch kampioene van 2016 en absolute ster in het vrouwenturnen.

Wevers vecht dit besluit dus aan. ,,Het is nu aan de rechter om te bepalen wat er precies gaat gebeuren. Als Vincent in het gelijk wordt gesteld, zullen we hem alsnog moeten voordragen als coach’’, nam Meijer tijdens een persmoment in Rotterdam een voorschot.

Vincent Wevers, vader van regerend olympische balkkampioene Sanne en Lieke Wevers en tevens de trainer van de potentiële olympiërs Vera van Pol en Naomi Visser, is een van de trainers naar wie een onderzoek voor grensoverschrijdend gedrag loopt bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Of in die tuchtzaak op korte termijn een uitspraak volgt, is niet bekend.

Lees ook: Het schrikbewind van Vincent Wevers: angst in de turnhal en iedereen wist het

Meijer, die had gehoopt ’het stil te houden, in het belang van de sporters’, is verbaasd over het moment van de rechtsgang. ,,Vooral als je kijkt naar de kwalificatiewedstrijden die eraan zitten te komen, is de timing bijzonder. Natuurlijk doet het iets met de staf en de ploeg, dat kan ik niet ontkennen. We proberen er zo professioneel mogelijk mee om te gaan.’’

Voor de Nederlandse turnsters staat zondag de eerste van twee kwalificatiewedstrijden voor de Spelen op het programma. Op basis daarvan wordt de samenstelling van het vrouwenkwartet bepaald. ,,We focussen ons volledig op de kwalificatiewedstrijden en proberen geen tijd te verliezen aan andere zaken’’, aldus Van Bokhoven.

Wevers werd beticht van wangedrag, nadat oud-bondscoach Gerrit Beltman eind juli vorig jaar in deze krant toegaf decennialang ver over de schreef te zijn gegaan en tien (oud-)turnsters tot in detail het schrikbewind van hem en andere trainers beschreven. Als gevolg van deze twee publicaties die tot nieuwe slachtoffergetuigenissen leidden, werden Wevers en de inmiddels opgestapte bondscoach Gerben Wiersma op non-actief gezet. Begin september mochten zij weer terug in de zaal keren.

In februari werd Wevers nog door de KNGU berispt, omdat hij ongevraagd en tegen de afspraken in contact zocht met ex-turnsters die zich over hem bij het ISR hadden beklaagd.

Lees ook: Oud-turnster Joy Goedkoop en vader Jaap slaken noodkreet in ’dossier turnmisbruik’. ’Waar blijft onze nazorg?’ ’Moet er eerst een dode vallen?’

Lees hier alle verhalen over misstanden in de turnwereld

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen