Nieuwe huizen voor starters en senioren in Hauwert. Gemeente Medemblik zet de turbo op woningbouwprojecten

Wethouder Andrea van Langen van de gemeente Medemblik (rechts) tekent samen met de projectontwikkelaar het akkoord voor woningbouw in Hauwert.

Wethouder Andrea van Langen van de gemeente Medemblik (rechts) tekent samen met de projectontwikkelaar het akkoord voor woningbouw in Hauwert.© Foto Hoekstra

Coen van de Luytgaarden
Hauwert

In Hauwert verrijzen nieuwbouwwoningen voor starters en senioren. Wethouder Andrea van Langen (volkshuisvesting) heeft hierover een akkoord bereikt projectontwikkelaar Schouten uit Haarlem.

Beide partijen hebben de benodigde intentieovereenkomst getekend waarin onder meer afspraken worden gemaakt over de inrichting van de wijk en de architectonische opzet.

Het plan behelst de bouw van een vrijstaande woning, twee twee-onder-eenkapwoningen, vier goedkope starterswoningen en vier betaalbare seniorenwoningen.

Betaalbaar

In een persbericht benadrukt de gemeente dat het om ’goedkope en betaalbare’ huizen gaat. Prijsindicaties worden echter niet gegeven. Wel benadrukt Medemblik dat het ’geen sociale huurwoningen betreft’.

De mededeling komt amper een week nadat er grootschalige woningbouwplannen werden aangekondigd in het dorp Abbekerk, aan de overzijde van de A7. Waar nu restaurant Het Nieuwe Bonte Paard staat en de ijsbaan ligt, komen straks woningen en appartementen.

Inhaalslag

Andrea van Langen bevestigt dat Medemblik op het gebied van woningbouw de komende jaren flink wil accelereren. Van Langen: ,,We zijn bezig met een inhaalslag om in elke kern woningen toe te voegen. Ik ben blij dat we nu ook voor Hauwert concrete stappen kunnen zetten.”

Medemblik gaat volgens haar zo snel mogelijk aan de slag om de bestemmingsplanwijziging rond te krijgen. Als alles meezit, duurt het ’een jaar of twee voordat de woningen zijn gebouwd’.

Dit woningbouwprogramma was medio 2020 met de ontwikkelaar afgesproken en wijkt af van het in januari 2021 vastgestelde kader van minimaal 25 % huurwoningen in woningbouwplannen.

Uniek dorp

Ontwikkelaar Schouten hierover: ,,Het is belangrijk dat er voor iedereen in het dorp aanbod blijft. Hauwert is een uniek dorp met een grote variatie aan woningtypen. Deze speciale kwaliteit willen we letterlijk uitbouwen.”

In deze steeds krappere woningmarkt maken steeds meer meer West-Friese gemeenten serieus werk van huizenbouw. In Opmeer worden plannen gesmeed woningen en appartementen voor verschillende doelgroepen in het voormalige Scheringa Museum te realiseren. In Koggenland zijn woningbouwplannen aangekondigd in Obdam.

Echter door de bouwwoede komt de tijdsplanning wel in de knel. Het wordt steeds moeilijker geschikte aannemers te vinden die op hun beurt steeds meer moeite moeten doen om aan bouwmaterialen te komen. Zo verklaarde wethouder volkshuisvesting Rosalien van Dolder afgelopen week in de raadsvergadering.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen