Fietsen over een pad van zonnepanelen, over een maand kan het in Maartensdijk

Het eerste fietspad van zonnepanelen ter wereld lag in Krommenie. Bij deze SolaRoad werd gewerkt met diverse panelen, om te kijken wat het beste beviel.© archieffoto dirk jongejans

Eric Lorier
Maartensdijk

Fietsen over een pad van zonnepanelen, binnenkort kan het in Maartensdijk. In opdracht van de provincie Utrecht legt Struckton daar een 350 meter lang energie-opwekkend pad aan. Als de proef succesvol blijkt volgen meer fietspaden.

De voorbereidende werkzaamheden beginnen volgende week. Een week later wordt daadwerkelijk begonnen met de aanleg van het panelenfietspad. Half juli moet de klus zijn geklaard. Het fietsverkeer tussen Hilversum en Utrecht heeft niet of nauwelijks hinder van de werkzaamheden omdat er een tijdelijk fietspad wordt aangelegd naast het huidige fietspad waar de werkzaamheden zijn. Het gaat om een stuk fietspad direct ten zuide van Maartensdijk.

De zonnepanelen in het fietspad worden aangesloten op een stroomkast langs de weg, waarvandaan de elektriciteit wordt doorgesluisd naar het netwerk. De provincie Utrecht ziet wel wat in het bestraten van fietspaden met energie-opwekkende panelen. Het gaat immers om heel efficiënt dubbel ruimtegebruik. Op een fietspad bij Remmerden (bij Rhenen en Veenendaal) wordt een zelfde proef uitgevoerd.

(Tekst gaat door onder de foto)

De laatste jaren is op diverse plekken in Nederland geëxperimenteerd met zonnepanelen in het wegdek, met wisselend succes. Zo bleken de panelen in de SolaRoad bij Krommenie in eerste instantie niet bestand tegen slijtage en temperatuurwisseling. Het materiaal luistert nogal nauw: aan de ene kant goed zonlichtdoorlatend, aan de andere kant slijt- en krimpvast en voldoende ruw om veilig op te kunnen (brom)fietsen. De techniek is ondertussen weer een paar stappen verder.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen