In Lage Vuursche gevonden Duitse nazi-helm geschonken aan Nationaal Militair Museum Soesterberg

De in Lage Vuursche gevonden helm.

De in Lage Vuursche gevonden helm.© foto nmm soesterberg

van onze redactie
Soesterberg

Een in Lage Vuursche gevonden Duitse gevechtshelm van de Luftwaffe is geschonken aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. De in uitzonderlijk goede staat verkerende nazi-helm is een van de topstukken in de foto-expositie Fliegerhorst Soesterberg, over de vliegbasis Soesterberg tijdens de Duitse bezetting.

De Duitse helm is gevonden in een boerenschuur in Lage Vuursche, waar Duitsers waren ingekwartierd. De Duitse gevechtshelm met adelaar, model 1942, draagt aan de linkerzijde een transfer met daarop een adelaar staande op een swastika (Hoheitsabzeichen). De helm is bijzonder compleet en voorzien van leren binnenwerk en kinriem.

De aanwinst is te zien tijdens de kleine foto-expositie over de vliegbasis tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog: Fliegerhorst Soesterberg. Op Soesterberg stationeerden de Duitsers vooral bommenwerpers waarmee ze onder meer Britse steden bombardeerden. Op 11 april 1945 verlieten de Duitsers het vliegveld. Ze vernielden de startbanen en bliezen de meeste gebouwen op. Hoewel veel sporen door de Duitsers zelf zijn uitgewist zijn enkele voorwerpen bewaard gebleven. De foto-expositie geeft een beeld van het verblijf van de Duitsers op de vliegbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen