Mannen uit Den Oever en Den Helder aangehouden voor mensensmokkel via zeiljacht. ’Dit zien wij vrij zelden’

© ANP

Internetredactie
Den Helder

Een 44-jarige man uit Den Oever en een 58-jarige man uit Den Helder zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden voor mensensmokkel. De Koninklijke Marechaussee trof negen vreemdelingen uit Albanië aan op het zeiljacht van de verdachten. Een woordvoerder noemt die vondst ’bijzonder’. „In deze vorm zie je dat niet veel”, aldus de zegsman.

De schippers werden betrapt bij Vrouwenpolder (Zeeland). Marechaussees zagen het zeiljacht varen en voerden een paspoortcontrole uit. Een gebruikelijke procedure, vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. „Dat doen we regelmatig.”

De negen Albanezen werden bij de controle op open water aangetroffen in de kajuit, waar de slaapvertrekken waren ingericht. Hun eindbestemming was waarschijnlijk niet Nederland, maar het Verenigd Koninkrijk. „Wat we vaak zien is dat Albanezen daarnaartoe illegaal willen doorreizen.”

Buitengewoon

Mensensmokkel is geen uniek gegeven. Ook niet als het gebeurt vanuit Nederland. Maar met een zeiljacht? Dat is buitengewoon. Meer gemeengoed is dat vreemdelingen bij een ferryhaven proberen ’in te klimmen’ op trailers van vrachtwagens. De bestemming is dan vaak het Verenigd Koninkrijk, waar veel vreemdelingen hun zinnen op hebben gezet. Ook in het geval van de aangetroffen meerderjarige mannen uit Albanië denkt de marechaussee dat zij daarnaartoe onderweg waren. „Dit zien wij vrij zelden. Meestal gaan immigranten in een truck verschuilen, om zo via Holland naar Engeland te kunnen”

Straf

Het is nog niet duidelijk wat voor straf de Nieuwedieper en Wieringer kunnen verwachten. De marechaussee onderzoekt of de twee deel uitmaken van een groter smokkelnetwerk. De Albanezen gaan het vreemdelingentraject in. Albanezen mogen in Nederland verblijven voor de duur van drie maanden. Maar dan moeten ze wel op een legale manier reizen, bijvoorbeeld via het vliegtuig, waarbij sprake is van een paspoortcontrole. Deze Albanezen reisden op een illegale manier.

Vorig jaar oktober werden ook zes Albanezen aangetroffen op een zeiljacht in de buurt van Den Helder. Toen werd een destijds 65-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.