’Het WK staat voor de deur. Een mooie generale voor de Olympische Spelen. Het is mijn eerste wedstrijd sinds februari, dus ik ben erg benieuwd waar ik sta, zowel fysiek als mentaal’, aldus judoka Frank de Wit

Frank de Wit (rechts)© Archieffoto

Frank de Wit

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan judoka Frank de Wit uit Heemskerk.

Het WK staat voor de deur. Een mooie generale voor de Olympische Spelen. Het is mijn eerste wedstrijd sinds februari, dus ik ben erg benieuwd waar ik sta, zowel fysiek als mentaal. Ik voel me in ieder geval hartstikke goed. Daar zal het niet aan liggen.

Ik reis dit weekend af naar Boedapest. Zoals ik al eerder vertelde, ben ik graag ruim van tevoren op een toernooi aanwezig om in de sfeer te komen. Ik kom zelf woensdag in actie.

Wat het WK betreft is de loting het eerste waar je naar kijkt. Er zijn acht deelnemers geplaatst in een veld van 82. En zes van de top 8 van de wereld doen mee. Ik maak me er nooit echt zorgen over, omdat ik als ik goed ben van iedereen kan winnen. Maar een wat makkelijkere loting is natuurlijk wel prettig. Al zegt het lang niet alles of iemand geplaatst is of niet. Er zijn ongeplaatste jongens waar ik nog nooit van gewonnen heb en geplaatste waar ik nog nooit van verloren heb. De ene tegenstander ligt je nu eenmaal beter dan de andere.

In aanloop naar een grote wedstrijd staat afvallen altijd centraal. Mijn normale gewicht is ongeveer 86, 87 kilo en dat moet terug naar 81 kilo. Dat is niet makkelijk, maar het hoort erbij. Tot 84 kilo probeer ik het nog op vet te doen, maar omdat ik van mezelf een laag vetpercentage heb, doe ik de overige kilo’s op vocht en maaginhoud. Om dat te doen is het eigenlijk vooral een kwestie van veel zweten en weinig drinken.

Om meer te zweten heb je hulpmiddelen zoals een zweetpak. Normaal gesproken ga ik ook altijd naar de sauna in deze periode, maar vanwege corona kan dat nu niet. Er moet nu nog zo’n 3,5 kilo af. Een toernooi heeft altijd veel impact, dus daarna moet ik zeker een week herstellen om vervolgens toe te gaan werken naar de Spelen.

Maar op dit moment ligt mijn focus volledig op het WK. De laatste twee keer lag ik er in de eerste ronde uit. Ook dat kan je overkomen. Maar bij de laatste toernooien waar ik aan meegedaan heb, haalde ik steeds het finaleblok. Dus ik ga er met veel vertrouwen naar toe.

Frank de Wit

trainen voor tokio

Diverse regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Dagblad Kennemerland volgt om beurten voetbalster Stefanie van der Gragt (28, ex-Telstar), judoka Frank de Wit (25, Heemskerk), baanwielrenner Matthijs Büchli (28, Santpoort) en atlete Lisanne de Witte (28, Castricum) tijdens hun voorbereiding.

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen