’Als je even niets te doen hebt, ga je er toch weer aan denken’, zegt kogelstootster Jessica Schilder

Jessica Schilder tijdens de EK indoor in Polen.© Foto EPA/Leszek Szymanski

Jessica Schilder

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan de kogelstootster Jessica Schilder uit Volendam.

,,Of het besef er al is? Nou, ik ben al wel flink zenuwachtig. We krijgen nu steeds meer informatie. Bijvoorbeeld over hoe laat we gaan vliegen, wat we moeten doen en dat soort zaken. Dat vind ik toch wel heel eng. Tijdens trainingen en wedstrijden kan ik het goed van me afzetten, maar als je even niets te doen hebt - of je ziet het op social media voorbijkomen - ga je er toch weer aan denken. Hoeveel dagen is het nog? Hoe zal het zijn? Eigenlijk moet je alle social media van je telefoon afgooien, maar je hebt ook nog een sociaal leven.

Honderd procent zeker weten dat het doorgaat, doe je natuurlijk nooit. Ik heb er overigens wel alle vertrouwen in. Daarom is de voorbereiding in volle gang. Zondag is de eerste wedstrijd weer en we zitten dus in de explosieve fase waarin ik de spieren op spanning probeer te krijgen. Zondag weet ik meer hoe ik ervoor sta. Ik probeer weer boven de 18 meter te komen en mijn PR te benaderen.”

Of het mogelijk is? Olympisch kampioen? Nee, dat gaat het niet worden. Ik moet realistisch blijven en daar ben ik gewoon nog even te jong voor. De tegenstanders zijn tien jaar sterker dan ik ben. Dromen mag uiteraard, maar dat gaat even te ver. Over drie jaar mogen ze dat nog eens vragen. Wie weet krijgen ze dan een ander antwoord. Nu ben ik vooral bezig met het halen van de finale en dan over drie jaar kijken we hoe het ervoor staat. Dan ben ik drie jaar sterker, drie jaar meer ervaren, sta ik er meer volwassen in en kan ik gaan denken aan een plek bij de Top 10 of zelfs Top 5.

Voorlopig is het vooral werken aan mijn kracht. Dat moet geleidelijk en kan niet van de ene op de andere dag. Dan krijg je uiteindelijk de deksel op je neus. Dat is funest voor je carrière. Daarbij moet ik nog meer ervaring opdoen in mijn techniek. Ik doe het nog maar relatief kort en het moet nog steeds wennen. Ze zeggen wel eens dat meedoen belangrijker is dan winnen op de Olympische Spelen, maar dat is natuurlijk klinkklare onzin. Een echte topsporter gaat altijd voor goud. Voorlopig ben ik echter nog tevreden met een plek bij de eerste twaalf.”

trainen voor tokio

Diverse regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Dagblad Waterland volgt om beurten waterpoloster Kitty-Lynn Joustra (23, Purmerend), atleter Jessica Schilder (22, Volendam), zwemmer Luc Kroon (19, Volendam) en wheeler Stefan Rusch (27, Purmerend).

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen