Geluidsoverlast brak Martina Wegman op: EK in Italië werd geen succes voor de kanovaarster uit Schoorl

Martina Wegman.
© Archieffoto

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan de Schoorlse kanovaarster Martina Wegman.

Het is alweer meer dan een maand geleden dat ik vanaf mijn wintertrainingsverblijf in Nieuw-Zeeland terugvloog naar Nederland. Intussen ben ik alweer helemaal gewend aan Europa. De zomer liet helaas nog op zich wachten en we hebben een paar natte maanden achter de rug.

Voor mijn sport kanoslalom is dit geen ramp, want nat worden we toch. Precies een maand geleden deed ik mee aan het EK, aan de voet van de Italiaanse Alpen. Dwars door de stad Ivrea in Piemonte stroomt de rivier de Dora Baltea en daar zit naar mijn mening een van de mooiste slalombanen van Europa.

Het was mijn eerste internationale wedstrijd in anderhalf jaar tijd. Helaas liepen de voorbereidingen niet soepel. Door geluidsoverlast heb ik de hele week gebrekkig geslapen. Mentaal probeerde ik sterk te zijn, maar mijn lichaam was vermoeid.

De ochtend van de kwalificatie moesten we een PCR-test doen en dit duurde allemaal langer dan verwacht. Hierdoor had ik geen tijd meer om het parcours met mijn coach langs te lopen. Mijn run was niet ideaal, maar gelukkig was het nog voldoende voor een 15e plaats. Normaliter gaan op het EK 15 dames door naar de volgende ronde, maar omdat dit het laatste kwalificatie-evenement was voor de Olympische Spelen, waren het er zelfs dertig.

In deze ronde had ik echter minder geluk en miste ik een poortje. Daardoor zat de finale er voor mij niet in. Mijn trainingspartner Lena Teunissen had een betere wedstrijd en werd zevende. In plaats van te balen van een slechte wedstrijd en emotioneel te reageren, was het tijd voor zelfreflectie en om oplossingen en kansen zoeken.

Dit was in eerste instantie ook mijn doel voor dit evenement: wedstrijdervaring en wedstrijdroutines weer ophalen. Ik wilde kijken waar kansen liggen en verbeteringen nodig zijn. In dit opzicht heb ik enorm veel van het EK geleerd. Ik ben nu in Praag ter voorbereiding voor de eerste World Cup van het seizoen. Die wordt volgend weekend gehouden. Ik kijk er naar uit.

Martina Wegman

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen