Landelijke milieugroepen zien toekomst Tata Steel anders dan de lokale milieubewegingen

Bart Vuijk
Wijk aan Zee

Vijf landelijke en provinciale milieubewegingen denken verschillend over de toekomst van Tata Steel dan de vier milieubewegingen die rond de staalfabriek zelf actief zijn.

Dit komt naar voren uit een brief aan minister Blok en staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van EZK van GreenPeace, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Urgenda, Jonge Klimaat Beweging en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

In de brief stellen deze organisaties zich op achter het plan van de groep Zeester, bestaande uit (ex)topmensen van Tata Steel. Dit plan houdt in dat de overheid 1,4 miljard euro subsidie uittrekt om de IJmuidense staalproducent te helpen met de dure transitie van steenkoolhoogovens naar waterstofhoogovens. Onlangs schaarde ook FNV Metaal zich achter dit plan.

De lokale milieugroepen Dorpsraad Wijk aan Zee, IJmondig, Frisse Wind.nu en Milieuplatform IJmuiden Noord vinden dit prima, maar zij willen dat de ’vergiftiging van de omgeving’ door de fabriek direct stopt. Dat kan alleen door Kooksfabriek 2 per direct te sluiten, bepleiten deze groepen in een brief die enkele weken geleden naar hetzelfde ministerie is gestuurd. In een reactie verwijt FNV Metaal de milieugroepen dat ze zo meewerken aan een massa-ontslag. De milieugroepen verwijten FNV op hun beurt dat de vakbond te weinig oog heeft voor de ’kankerdoden’ in de omgeving.

Waar alle milieugroepen en de vakbond het wel roerend over eens zijn, is dat de nu door Tata Steel ingeslagen weg heilloos is.

De fabriek wordt nu met overheidssubsidies geholpen om CO2 naar lege gasvelden onder de Noordzee te pompen, en pas na 2035 de transitie te maken naar echt ’groen’ staal op basis van waterstof-aangedreven vlamboogovens. Dat toekomstplan nu meteen uitvoeren, is de wens van FNV en landelijke milieugroepen.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen