Gezichtsbepalende paardenkastanjes (’Juliana’ en ’Bernhard’) bij Het Oude Raadhuis in Eemnes worden binnenkort gekapt

Het Oude Raadhuis in Eemnes met de kenmerkende kastanjes.© Mediahuis

Bert-Jan van Oel
Eemnes

De gezichtsbepalende, grote kastanjebomen bij restaurant Het Oude Raadhuis in Eemnes zullen moeten worden gekapt.

Tot die droevige conclusie zijn boomdeskundigen gekomen. De twee grote paardenkastanjes voor het restaurant zijn ziek en verzwakt. Er is relatief nog maar weinig bladgroei en bij wind zijn er al regelmatig flinke takken op het terras van Het Oude Raadhuis gevallen. Het restaurant en terras waren toen overigens gesloten vanwege corona.

De kastanjes zijn er neergezet in 1937 ter viering van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Een inscriptie staat in het hek van Het Oude Raadhuis. De kastanjes zijn ook vernoemd naar Juliana en Bernhard, al weet inmiddels bijna niemand meer welke boom wie is.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kastanjes bij Het Oude Raadhuis in Eemnes.© Mediahuis

Het dode hout zit ruim tachtig jaar later voornamelijk in de kruinen van de twee enorme bomen. Er is niets aan te doen en de gemeente heeft inmiddels een kapvergunning verleend. Een datum is nog niet vastgesteld. Er zullen later nieuwe bomen worden geplaatst bij het monumentale pand aan de Wakkerendijk.

Wouter Meulekamp, mede-eigenaar en chef-kok van Het Oude Raadhuis: „Wij balen hier verschrikkelijk van. Deze kastanjes zijn gezichtsbepalend voor ons restaurant. Vorig jaar was er al iemand bij ons op het terras en hij had er kennelijk verstand van. Hij waarschuwde toen al dat dit eraan zat te komen. Helaas heeft hij gelijk gekregen.”

De vervangende bomen zullen geen ’sprietjes’ worden, belooft Meulekamp. „Het is wel de bedoeling dat er binnen een jaar twee flinke paardenkastanjes ter vervanging komen. Het moet meteen ’aankleden’, we willen geen kaal terras.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen