Grijpgrage Rotary popelt om in actie te komen, maar: Drechterland is opvallend schoon

Eerder dit jaar gingen vrijwilligers in Wervershoof al aan de slag voor de Opschoondag. De Rotary hoopt op een soortgelijk succes in Drechterland.

Eerder dit jaar gingen vrijwilligers in Wervershoof al aan de slag voor de Opschoondag. De Rotary hoopt op een soortgelijk succes in Drechterland.© Foto Mediahuis/Faralda Houthuijsen

Martin Menger
Wijdenes

De leden van de Rotary Drechterland hadden voor komende zaterdag een solide draaiboek klaar: Plastic zakken, handgrijpers en actie leden die mee zouden doen aan de actie Plastic Soup rapen”. Nou nog het zwerfplastic vinden.

De actie is deel van een wereldwijd optreden tegen het gevaar van zwerfplastic voor het milieu. Al dat plastic eindigt in rivieren en zeeën en uiteindelijk ook in de voedselketen, reden waarom overal mensen weggegooid plastic afval gaan oprapen. De vraag is of Rotary Drechterland wel mee kan doen.

Want het plan was om langs de hele Zuiderdijk tussen Broekerhaven en Schellinkhout aan de slag te gaan. ,,We hebben voor alle zekerheid de boel vooraf op de fiets verkend”, aldus Arnoud Janssen namens de rotary. ,,Via de gemeente hadden we alvast de spullen gekregen.”

Lang verhaal sterk ingekort: tussen Hondenhemeltje tot het haventje van Wijdenes? Een blinkend schone dijk en vooroever. ,,Geen papiertje”, moppert Arnoud. ,,Nou ja: twee sigarettendoosjes en een leeg blikje. Maar we willen met twaalf mensen echt iets gaan doen. Daarom is de dijk als zoekgebied afgevallen.”

Bij de gemeente Drechterland kwamen nog suggesties voor alternatieve plekken. Dus namen de grijpgrage Rotarians alvast een kijkje langs het Weelenpad, achter het Streekbad, of in het park. ,,We hebben ook nog even bij het Streekbos gekeken”, aldus Janssen. ,,Daar verwacht je toch ladingen pubers die uitgelaten de examenstress wegpuffen. Dat viel dus ook tegen.”

Maar ja: de Rotary krijgt onverwachts te maken met een wel erg aangeharkte dan wel schone regio. ,,We geven de moed nog niet op”, besluit Paul Janssen. ,,Het blijft voor ons wel opvallend dat deze gemeente zo schoon is. Misschien komt dat wel omdat de gemeente het zelf ook heel goed onder controle heeft. En als een plek schoon is, dan motiveert dat ook weer om dat zo te houden.”

Er wordt door de clubleden nog steeds gezocht naar een plek waar wel zwerfvuil ligt, besluit Janssen. ,,We vinden vast wel een plek waar we de vuilgrijpers wel goed kunnen gebruiken. Volgende keer gaan we met een bootje het water op, de sloten in. Want zo is deze actie jaren geleden ooit ontstaan in Amsterdam, toen de rotaryclubs daar de grachten besloten schoon te maken.”

.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen