Nederlandse marine levert de informatie om raket, die met 14.000 km per uur uit de ruimte komt, uit te schakelen

De Zeven Provinciën met rechts de rechthoekige radar.

De Zeven Provinciën met rechts de rechthoekige radar.

Arie Booy
Den Helder

Met behulp van een Nederlandse marineradar is door de US Navy een uit de ruimte komende raket uitgeschakeld. De Smart-L radar kan tot op een afstand van 2000 km luchtdreigingen in de peiling krijgen.

De Koninklijke Marine is de enige Europese zeemacht die deze capaciteit heeft. Dat is ook een van de redenen waarom Zr.Ms. Evertsen momenteel mee is met de Britse vloot die op weg is naar Azië. Het wapenfeit met de ballistische raket is de afgelopen week uitgevoerd door zusterschip De Zeven Provinciën.

Alle vier de luchtcommando fregatten van de Koninklijke Marine hebben de kenmerkende Smart-radar op het schip. Deze rechthoekige radar wordt schip voor schip gemoderniseerd tot de zogenoemde Smart-L Multi Mission/Naval radar. Had de vorige versie een bereik van ruim 400 km, de huidige kan 2000 km ver kijken. Vanwege de kromming van de aarde is dit vooral relevant voor doelen die van buiten de dampkring op de aarde af komen. Ballistische raketten leggen die weg af om hun doel te bereiken.

De succesvolle actie is uitgevoerd tijdens de oefening At Sea Demonstration/Formidable Shield 2021. De ’vijandelijke’ raket werd door de Amerikaanse gelanceerd. Na een luchtwaarschuwing detecteert de nieuwe radar ballistische raketten tot op 2.000 kilometer afstand. Het schip kan dit vervolgens melden bij bondgenoten, zoals de Amerikanen. Die vuren dan wapens op de inkomende raket af volgens de informatie die de Nederlanders verstrekken.

De Amerikanen vernietigden de met 14.000 kilometer per uur door de ruimte vliegende ballistische raket. Dat gebeurde met een interceptorraket, afgevuurd vanaf de USS Paul Ignatius, maar wel op basis van de informatie die de SMART-L verschafte. Nederland zelf beschikt niet over dergelijke raketten, vandaar dat een partner het ’vijandelijke’ projectiel uitschakelde.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.