Eindelijk weer eens op bezoek bij het graf van Robert

Henny Wijnands.

Henny Wijnands.© foto kees de boer

Kees de Boer
Driehuis

Verse plantjes heeft ze gekocht, Henny Wijnands. Ze gaat zo naar het graf van haar vijftien jaar geleden overleden zoon Robert op begraafplaats Westerveld in Driehuis.

,,Ik ga zo eens een kijkje nemen bij de ravage”, zegt ze. ,,Want dat is wat ik aantref, vermoed ik. Vanwege alle beperkingen ben ik er in oktober voor het laatst geweest. Het is de hoogste tijd dat ik weer eens een bezoekje aan hem breng.”

Ze vertelt dat haar zoon niet ouder dan 41 jaar is geworden.

Hoe dat zo gekomen is?

,,Hij was op vakantie naar Canada geweest”, begint ze.

,,In het vliegtuig op de weg terug naar Nederland kreeg hij opeens een enorme pijn in zijn rechterarm. Het werd zo erg, dat hij bij een tussenstop in Londen uit het vliegtuig wilde om daar een dokter te bezoeken. Maar dat gaf rompslomp met overboeken, waarop hij besloot om toch maar door te vliegen naar Amsterdam. Toen hij thuis was, bleef de pijn en raadde ik hem aan om naar de polikliniek van het ziekenhuis te gaan. Daar konden ze echter niets vinden en is hij weer naar huis gegaan.”

Maar in de dagen daarna ging het mis, vertelt Henny.

,,Het weekend na thuiskomst was er al twee dagen geen teken van leven meer van hem vernomen. Ik maakte me grote zorgen, maar had niet de sleutel van zijn huis. De politie is toen het huis binnengegaan, terwijl ik in de tuin stond te wachten. Ze hadden slecht nieuws: ze hadden Robert dood op de trap gevonden. Daar bleek hij al een paar dagen te liggen.”

Ze vertelt dat er op het lichaam van haar zoon obductie is gepleegd: de doodsoorzaak was een gescheurde aorta.

,,Ja, en dan moet je verder”, vervolgt ze. ,,Ik had altijd dingen voor hem geregeld, maar nu viel er niets meer te regelen. Je moet het verlies leren aanvaarden. En dat was heel moeilijk. Ik kreeg op een gegeven moment zelf problemen met mijn been. Dan moet je zelf in de overleving. En toen kwam ik erachter dat ik verder wilde. Dat ik toch erg aan het leven ben gehecht.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen