Campagne ACM voor jongeren: je hebt meer rechten dan je denkt

Ombudsredactie

Met een speciaal op jongeren gerichte campagne met korte video’s wijst de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop dat zij meer rechten hebben dan ze wellicht denken, zoals bedenktijd en garantie.

Dagelijks ontvangt de ACM bij haar consumentenloket ACM ConsuWijzer meldingen en vragen van consumenten over hun rechten. Uit de 73.000 gesprekken die de ACM ieder jaar voert met consumenten, blijkt dat zij vrijwel altijd meer rechten hebben dan ze vooraf dachten.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: „Het is echt jammer als je als consument niet op de hoogte bent van je rechten. Soms kun je toch nog van je aankoop af en dat kan veel geld schelen. Met deze campagne willen we jongeren hierover aan het denken zetten. Als je je rechten bij ACM ConsuWijzer checkt, kom je erachter dat je vaak meer rechten hebt dan je denkt.”

Campagne

Uit de meldingen bij ACM ConsuWijzer blijkt dat mensen vaak iets kopen zonder dat ze weten welke rechten ze hebben als het mis gaat. Zo kun je geld mislopen omdat je niet wist dat je nog van de aankoop af kunt of dat je het product gratis kunt laten repareren. Daarom is het volgens ACM goed om een aantal basis consumentenrechten te kennen. Want vaak heb je meer rechten dan je denkt.

In drie korte video’s geven ze jongeren via social media uitleg over hun rechten in de volgende situaties:

- Ben je niet blij met je online aankoop? Dan heb je in de meeste gevallen 14 dagen bedenktijd. Omdat je de aankoop voordat je het bestelde niet kon bekijken, aanraken of uitproberen, heb je recht op je geld terug. Ook als het in de sale was. En ook als je het bij een bedrijf op social media kocht.

- Komt je product stuk aan? Dan heb je recht op vervanging. Gratis! Want jij hoeft geen kosten te maken voor iets dat niet jouw schuld is.

- Is je product te snel stukgegaan? En is dit niet jouw schuld? Dan moet de verkoper het voor je oplossen. Dus repareren of vervangen of anders je geld teruggeven. Want je hebt recht op een goed werkend product, vaak zelfs ná de garantieperiode.

Kortom: je hebt meer rechten dan je denkt. Weet je niet hoe het in jouw situatie zit? Check het dan gratis bij ACM ConsuWijzer.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.