Extra hekken moeten speeleiland Kadijken in Enkuizen veiliger maken na overval op jongen

Spelregels zijn er al op het speeleiland in Kadijken, dat vooral voor de jongere jeugd bedoeld is.

Spelregels zijn er al op het speeleiland in Kadijken, dat vooral voor de jongere jeugd bedoeld is.

Tanja Koopen
Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen gaat extra hekken plaatsen bij de ingangen van het speeleiland in Kadijken.

Op die manier moet voorkomen worden dat jongeren met fietsen of scooters het speeleiland op kunnen, legde burgemeester Eduard van Zuijlen de gemeenteraad deze week uit op vragen van liberaal Pascal Overwijn.

De VVD maakt zich zorgen over de veiligheid op de Kadijker Arena na de beroving van een jongen van 15 van zijn step, eind april door een groep jongeren. Dit riep veel reacties op, ook bij omwonenden die stellen dat het al langer onveilig is op het skate-eiland en aandringen op meer handhaving. Het moet veiliger, vindt de fractie.

Oudere jeugd

Ook de gemeente maakt zich hier zorgen over, erkende Van Zuijlen. Daarom komen er hekken om alle soorten voertuigen te weren, maar ook komt er een nieuw bord met spelregels. De gedachte hierachter is de wat oudere jeugd te weren, hoewel Van Zuijlen tegelijkertijd aangaf dat - zoals ook het jongerenwerk bevestigt - er voor deze jeugd weinig te doen is in Enkhuizen. ,,Misschien een verkiezingsitem?’’ suggereerde hij.

Vooralsnog maakt de politiek zich vooral druk om de veiligheid rondom het speeleiland. Kunnen er geen camera’s komen en meer handhaving? Die handhavers komen al langer en vaker. ,,Maar als wij op alle plekken boa’s laten langsgaan hebben we er fulltime wel acht á tien nodig.’’

Enkhuizen heeft 3,5 boa, waarvan één voor het hele SED-gebied, terwijl bijvoorbeeld de verkeersproblemen in ’t Suud en onrust in zowel Kadijken als bij het Koperwiekplein om toezicht vragen, Waarop de burgemeester nog maar eens benadrukte dat er steeds minder politie komt en er slechts een klein budget is voor gemeentelijke handhaving. ,,Het gevolg is dat je bij een incident bijna altijd te laat bent.’’

Spelregels

De politiek is sceptisch over het effect van zowel bebording als nieuwe spelregels. Er zíjn al spelregels, maar die worden nauwelijks gelezen. ,,Als je ziet hoeveel jongeren boven de 12 op het speeleiland zijn. Die houden zich niet aan de regels’’, aldus Jannie Aukes (EL).

Op verzoek van de VVD wil het college wel onderzoeken hoeveel incidenten gebeuren rond het skate eiland en of dit cameratoezicht nodig maakt. Van Zuijlen houdt hier een slag om de arm, hoewel hij benadrukte dat de impact van een laffe beroving als die van de step groot is voor de betrokkenen.

Lees ook: 15-jarige jongen mishandeld en beroofd op skatebaan in Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen