Een oploopje bij mijn hond die buiten bij de Hema staat; ik zie iemand een bak water neerzetten en de Dierenambulance is al gebeld. ’Een echte dierenvriend doet zoiets niet’, sist een man me toe | column

Connie Vertegaal

Wat een tranentrekkend verhaal van de chihuahua die door de hondenoppas vergeten was bij de Albert Heijn op het Geert Grooteplein. Vooral de toevoeging dat hij ’s avonds om 22 uur ’natgeregend en bibberend van de kou’ nog aan de haak stond. Hulde aan de vakkenvullers die zich over hem ontfermden.

Zelf heb ik ook wel eens op de terugweg van de supermarkt halverwege rechtsomkeert gemaakt, omdat mijn hondje nog bij de ingang stond. Oké, ik was haar niet urenlang compleet vergeten, het regende niet, ze bibberde niet van de kou. Maar het knaagde wel even aan me. Je voelt je op zo’n moment niet de allerbeste baas.

Mijn hond vindt het helemaal niet erg om aan de haak te staan. Bij de ingang van een supermarkt ligt altijd kauwgum op de grond en dat vindt ze lekker. Maar de meeste mensen vinden het heel erg zielig als een hond daar een kwartiertje staat. Hoe vaak ik niet te horen heb gekregen: ’Dat zou ik nooit doen...’ Het onderliggende verwijt wordt nooit uitgesproken, maar ik steek hem evengoed wel in mijn zak.

Een paar jaar terug beleefde ik mijn persoonlijke ’hond-aan-de-haak’ dieptepunt. Ik was met een vriendin op koopavond naar de stad gelopen. Hond mee natuurlijk. Leuk. Vriendin had nieuw beddengoed nodig. Bij de Hema zette ik mijn hondje vast aan een paaltje.

Toen we een half uur later de winkel uitliepen, stond er een groepje mensen bij mijn hond. Ik zag iemand een bak water neerzetten. De Dierenambulance was gebeld, want de groep meende dat het hier om een achtergelaten stakker ging. Ik wurmde me langs het oploopje, piepend dat het mijn hond was. Boosheid en verontwaardiging hingen in de lucht. ,,Een echte dierenvriend doet zoiets niet’’, siste een man me toe.

Ik maakte snel mijn hondje los. Ze kwispelde blij. Dat is het leuke van een hond: die worden nooit boos.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.