De Alkmaarse serieaanrander is mogelijk minderjarig. Politie geeft hem twee weken om zich te melden na vrijgeven nieuwe videobeelden [video]

Beelden van mogelijk de Alkmaarse serieaanrander op de Achterstraat in Alkmaar.© Videostill Opsporing Verzocht

Suzanne Rijnja
Alkmaar

De Alkmaarse serieaanrander is mogelijk minderjarig. Dinsdagavond liet de politie in het tv-programma ’Opsporing Verzocht’ nieuwe beelden zien van een jongeman die ervan wordt verdacht daarna een vrouw te hebben aangerand. Zijn gezicht was hierbij onherkenbaar gemaakt, omdat de politie er rekening mee houdt dat hij nog geen achttien jaar is.

De politie geeft hem veertien dagen om zich te melden. „Doet hij dit niet, zullen we de beelden ongeblurd tonen”, aldus politiewoordvoerster José van Dijk in de uitzending van ’Opsporing Verzocht’. De nieuwe beelden hebben in ieder geval al twee tips overgeleverd.

Lees ook: Marleen denkt dat zij de Alkmaarse aanrander ’s nachts heeft gesproken. ’Hij had een jonge stem en sprak heel keurig en beleefd’

Het tv-programma besteedde voor de derde keer aandacht aan deze zaak, waar de politie zich al maanden mee bezighoudt. Sinds augustus 2020 zijn meer dan dertig wandelende en hardlopende vrouwen hard op de billen geslagen door een fietsende man. In de volksmond kreeg hij de naam ’billenpetser’.

(Tekst gaat door onder de foto)

De verdachte fietst op de Achterstraat langs mogelijke getuigen.© Videostill Opsporing Verzocht

Na de tweede uitzending van ’Opsporing Verzocht’ in januari bleef het stil rondom de serieaanrander, tot halverwege deze maand. Tussen 17 en 20 mei dit jaar zijn er opnieuw twee vrouwen aangerand door een fietser. Ook meldde een derde vrouw zich bij de politie. Zij had last van een fietser die hinderlijk dichtbij haar bleef.

Rode strepen

De nieuwe videobeelden zijn vorige week maandag 17 mei gemaakt op de Achterstraat in het centrum van Alkmaar. Vlak daarna werd een vrouw op haar billen geslagen op de Helderseweg. De verdachte droeg een grijzige jas met capuchon. Op het filmpje is te zien dat hij een broek met rode strepen aanheeft.

(Tekst gaat door onder de nieuwe videobeelden)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de tweede uitzending van ’Opsporing Verzocht’ in januari kwamen er geen nieuwe aangiftes van soortgelijke aanrandingen meer binnen bij de politie, tot halverwege deze maand.

Eerdere beelden

Tijdens de tweede uitzending werden ook al beelden getoond van een fietser die mogelijk de serieaanrander kan zijn. Een lange man in een bordeauxrode jas en witte sportschoenen. Hij fietste begin januari over het Canadaplein richting het centrum van Alkmaar. Zijn signalement kwam overeen met dat wat de slachtoffers eerder omschreven. De uitzending leverde tips op, maar niemand heeft hem herkend.

(Tekst gaat door onder de foto)

Beelden van de Alkmaarse serieaanrander die in februari te zien waren in Opsporing Verzocht.© Videostill Opsporing Verzocht

Het is ook niet zeker of het dezelfde dader is die deze maand heeft toegeslagen. Wel hebben twee van de slachtoffers deze maand ook aangegeven dat de aanrander een bordeauxrode jas droeg, net zoals de man in de beelden uit januari.

Politiewoordvoerder José van Dijk: „We houden er rekening mee dat het weer om dezelfde aanrander gaat, maar zeker weten doen we dat niet. We doen er alles aan om deze man aan te kunnen houden. Het feit is dat vrouwen zich opnieuw onveilig voelen en dat slachtoffers er soms lang last van hebben.”

Bellen

De politie vraagt om tips of mogelijke videobeelden aan hen door te geven. Ook werd de oproep gedaan dat slachtoffers gelijk 112 moeten bellen wanneer iemand ongewenst aan het zit. Dan kan de dader nog in de buurt zijn en mogelijk worden aangehouden.

Lees ook:

’Wat een loser. Ik wil hem nog eens tegenkomen en hem de huid vol schelden’. De Alkmaarse serieaanrander is weer actief. Hij slaat vrouwen hard op de billen. De politie is erop gebrand hem te vinden

De Alkmaarse serieaanrander is weer actief, na drie maanden stilte. Al 32 vrouwen werden slachtoffer van de zogenoemde ’billenpetser’. Een reconstructie

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.