Molens denken het best een geheimpje te kunnen bewaren, door in de schijnwerpers te gaan staan [podcast]

De Etersheimer Braakmolen bij Etersheim in de Zeevang.

De Etersheimer Braakmolen bij Etersheim in de Zeevang.© Fred Peerdeman

Peter Schat
Zaandam

Als je iets geheim wilt houden, zet er dan vooral geen schijnwerpers op. Het Geheime Genootschap van de Fluisterende Molens doet het toch. Daarom baden zeven molens in de Zaanstreek en Waterland in kleurig licht. Samen met veertien andere iconische molens in Noord-Holland en één in Utrecht. Er voeren fietsroutes langs, er zijn podcasts over de molens te beluisteren en men kan een game spelen.

Klompen, tulpen en ... molens zijn onlosmakelijk met Holland verbonden. Die laatste hebben ons met hun fluistering wat te vertellen: over het verleden en ter inspiratie voor hoe we het landschap van de toekomst vorm kunnen geven. Daarom hebben ze zich verenigd in een geheim genootschap. Hoewel, geheim, om er de aandacht op te vestigen zijn de 22 molens die er lid van zijn ’s avonds en ’s nachts opvallend verlicht.

(Tekst gaat door onder foto)

De Koker in Wormerveer.

De Koker in Wormerveer.© Fred Peerdeman

En waar ze dan de aandacht op vestigen, is een serie podcasts en zeven fietsroutes, die door geheel Noord-Holland voeren en een stukje Utrecht, want een van de 22 molens staat in die provincie. Columnist-schrijver Roos Schlikker is de gids op de fietstocht. En de stem van de molens vertolkt Huub van der Lubbe, zanger van popgroep De Dijk.

(Tekst gaat door onder foto)

Molen De Schoolmeester in Westzaan.

Molen De Schoolmeester in Westzaan.© Fred Peerdeman

Het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens heeft een spannend verhaal te vertellen. Over hoe de molens streden tegen het water en zorgden dat de Nederlanders, zoals God de wereld schiep, hun eigen land konden maken. Over hoe ze een industriële revolutie ontketenden waarmee in rap tempo schepen gebouwd konden worden die ons land de machtigste vloot ter wereld gaf. Hoe molens verf, olie en mosterd maakten, hoe de bevolking gevoed werd met gemalen graan.

(Tekst gaat door onder foto)

Molen de Kathammer bij Katwoude.

Molen de Kathammer bij Katwoude.© Fred Peerdeman

De iconen van het Hollandse landschap verdwenen toen stoom en elektra vanaf de negentiende eeuw windkracht het veld lieten ruimen. De molens die er staan zijn relieken van een glorieus verleden. In het kader van het themajaar Ode aan het Landschap staan de schijnwerpers op de molens. Letterlijk, dus ook, wat ’s avonds duidelijk is te zien.

(Tekst gaat door onder foto)

Molen De Nachtegaal in Midden-Beemster.

Molen De Nachtegaal in Midden-Beemster.© Fred Peerdeman

Schlikker interviewt tijdens haar tocht een stoet aan mensen, die wetenswaardigheden te vertellen hebben. Wie de podcasts beluistert en zin krijgt de molens langs te fietsen, kan een route downloaden via de IZI-travel app op de smartphone. Ter plekke kan men een game spelen over de molen in het landschap. Hoe meer molens men bezoekt, van de Noordkop tot het Gooi en van de zoete tot de zoute kust, hoe hoger de score is.

(Tekst gaat door onder foto)

De Twiske Molen in het Twiske bij Landsmeer.

De Twiske Molen in het Twiske bij Landsmeer.© Fred Peerdeman

Er zijn zeven routes. Alles over deze audio-fietsroutes is te vinden op www.fluisterendemolens.nl

Beluister hieronder de podcasts over de molens. De eerste twee routes voeren door de Zaanstreek en Waterland.

Route Zaanstreek

Route Markermeer

(Meer podcasts onder de foto)

De Zuiderpoldermolen bij Edam.

De Zuiderpoldermolen bij Edam.© Fred Peerdeman

Route Schermer en Oer-IJ

Route Amstel en Vecht

Route Noordzeekust

Route Haarlemmermeer

Route West-Friesland

Slotaflevering:

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen