Alle mantelbuizen voor elektriciteitskabels van Tennet liggen in de grond, tussen Holland op zijn Smalst en Landgoed Westerhout in Beverwijk

Het intrekken van de mantelbuizen bij Holland op zijn Smalst is achter de rug.

Het intrekken van de mantelbuizen bij Holland op zijn Smalst is achter de rug.© Foto Tennet/Chris Pennarts

Van onze verslaggever
Beverwijk

De mantelbuizen vanaf het werkterrein bij Holland op zijn Smalst naar Landgoed Westerhout in Beverwijk zijn vrijdagmorgen succesvol ingetrokken.

De elektrische boormachine en het boorteam van aannemer NRG verhuizen nu naar werkterrein 3, op het terrein van Tata Steel. In de mantelbuizen worden binnenkort de elektriciteitskabels van Tennet getrokken voor de aansluiting van de Hollandse Kust windparken op zee.

Net als op de vorige twee trajecten zijn de vier mantelbuisstrengen (die elk uit vier afzonderlijke buizen bestaan) succesvol op hun plek gelegd met behulp van ondergrondse gestuurde boringen.

„Ook bij het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk liggen de buizen inmiddels in de grond”, zo laat projectmanager Landkabels, Robert Wijnholds, namens Tennet weten. „Omdat we daar op eigen terrein zonder overlast voor de omgeving konden werken, zijn daar open sleuven gegraven voor de aanleg.”

Succesvol

In december 2020 arriveerde de elektrische boormachine op Landgoed Westerhout voor de eerste serie boringen richting het toekomstige transformatorstation van Tennet aan de Zeestraat. Nadat de mantelbuizen succesvol in de bodem waren gelegd, werd de boor tussentijds elders ingezet. Eind april keerde de machine terug naar het ’werkterrein 6’ voor de boringen tussen Landgoed Westerhout en Hollands op zijn Smalst en aanleg van de serie mantelbuizen die vrijdag is afgerond.

(Tekst gaat door onder de foto)

© beeld Tennet

In totaal voert NRG het komende jaar tussen de twaalf werkterreinen bijna veertig ondergrondse boringen uit.

Wijnholds: „We boren eerst de gaten, maken het geboorde gat daarna ruimer en trekken daar dan de buizen in. De zandgrondlaag waarin wij werken, ligt op een diepte van zo’n dertig meter. Inmiddels weten we dat die laag een mooie tegendruk biedt. Na het Pinksterweekeinde gaat de volgende serie boringen en intrekken mantelbuizen van start vanaf het werkterrein 3 bij Tata Steel richting de parkeerplaats van PWN aan de Meeuweweg in Wijk aan Zee. In het najaar komen we terug om de elektriciteitskabels in te trekken.”

BouwApp

Wie actuele informatie over de werkzaamheden wil ontvangen, kan hiervoor gratis de Tennet BouwApp downloaden in de App Store of Google Play.

Lees ook: Met achttien ton trekkracht in Beverwijk sjorren aan een 650 meter lange streng buizen onder de grond. Mantelbuizen, waarin later elektrokabels voor windenergie van zee komen te liggen

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen