Veertig tot zestig betaalbare woningen op landgoed Oude Tempel in Soesterberg, de andere tweehonderd worden duurder

Landgoed Oude Tempel in Soesterberg.

Landgoed Oude Tempel in Soesterberg.© cyclomedia

Eric Lorier
Soesterberg

Veertig tot zestig betaalbare woningen gaan er komen op landgoed Oude Tempel in Soesterberg, deels huur, deels koop. De andere ruim tweehonderd woningen die in het bosgebied midden in Soesterberg op Oude Tempel vallen in de categorie midden en duur. Dat meldt de gemeente Soest. De woningbouwplannen zijn omstreden, en of ze wel of niet doorgaan hangt af van de Raad van State.

Woonwijk Oude Tempel gaat bestaan uit maximaal driehonderd woningen, al is de verwachting dat dat aantal niet wordt gehaald. Tien procent van de te bouwen woonwijk wordt sociale huur. Soest heeft hiervoor de woningverhuurders De Alliantie en Portaal benaderd om met een bod te komen. De overige negentig procent wordt ingevuld met koopwoningen, te bouwen door een projectontwikkelaar. Er zijn hiervoor nog drie bedrijven in de race. Van de te bouwen koopwoningen moet tien procent goedkoper blijven dan 250.000 euro.

Geld

Woningbouw op Oude Tempel is een van de vele herinrichtingsplannen in en rond het dorp Soesterberg, mogelijk geworden door de sluiting van de vliegbasis die decennia lang voor nogal wat beperkingen zorgde in de ruimtelijke mogelijkheden van het dorp. Bedrijventerreinen zijn inmiddels verplaatst, woonwijken zijn en worden gebouwd en versnipperde natuur is verbonden via ecoducten en ’nieuwe natuur’, om een paar voorbeelden te noemen. Woningbouw op landgoed Oude Tempel was een onderdeel dat geld moest opleveren.

Omstreden

De woningbouwplannen op landgoed Oude Tempel zijn echter ronduit omstreden. Het bosgebied midden in het dorp was altijd afgesloten en daardoor nogal onbekend, maar sinds de gemeente Soest het enkele jaren heeft aangekocht en in afwachting van de woningbouw heeft opengesteld is dat veranderd.

Lees ook: Soesterbergs bos Oude Tempel is ’heel bijzonder, uniek zelfs in Nederland’; Nieuwe bomenstudie van Copijn ingezet als wapen tegen bouw 300 woningen

Soesterberg heeft de groene long massaal ontdekt en in zijn hart gesloten. Uit de protestbeweging is politieke partij POS ontstaan, die inmiddels ook in de gemeenteraad zit. De gemeente Soest is echter nog altijd van plan om de woningbouw door te zetten. Er loopt hierover nog een zaak bij de Raad van State.

Lees ook: Lot van landgoed Oude Tempel lijkt bezegeld; ruime meerderheid kiest voor woningbouw in eeuwenoud dorpsbos van Soesterberg

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen